Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 4 jul 2019 / 09:19 uur

Onderzoekers bekijken of boomschors helpt tegen ADHD

Is boomschors een geschikt middel om de symptomen van ADHD te behandelen? Dat is iets dat onderzoekers aan de Universiteit Antwerpen nu willen uitvogelen. De wetenschappers zoeken naar 144 kinderen tussen 6 en 12 jaar met ADHD of ADD.

Aanleiding voor dit onderzoek is een ‘oude’ studie van Slovaakse wetenschappers in 2006. „Uit die studie bleek dat het extract van de Franse maritieme pijnboom een positief effect heeft op de symptomen van ADHD, zoals hyperactiviteit en verstoord concentratievermogen”, vertelt onderzoeker Annelies Verlaet tegenover Het Laatste Nieuws.

Bijwerkingen ritalin

Boomschorsextract, dat al langer gebruikt wordt als medicijn tegen bijvoorbeeld zware benen, zou dan ritalin kunnen vervangen. Ritalin kan bijwerkingen, zoals slapeloosheid en hoofdpijn, tot gevolg hebben.

„Het is een veelbelovend middel omdat het veilig is en zelden bijwerkingen veroorzaakt”, zegt Verlaet. „De polyfenolen – groepen chemische verbindingen – in het extract hebben een normaliserend effect op immuniteitsstoornissen en werken ook als antioxidant tegen oxidatieve stress. Dat zijn twee oorzaken van ADHD.”

Placebo

In de Slovaakse studie werd er aan een groep boomschorsextract gegeven en aan de andere een placebo. De Belgische onderzoekers willen in het nieuwe onderzoek de resultaten vergelijken tussen een placebo, ritalin en het boomschorsextract.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Onderzoekers bekijken of boomschors helpt tegen ADHD
Sluiten