Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 3 jul 2019 / 10:29 uur

OM eist boete van 5000 euro van Geert Wilders

Geert Wilders moet voor zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak een geldboete van 5000 euro krijgen, eist het Openbaar Ministerie woensdag in het hoger beroep tegen de PVV-voorman. Wilders heeft met zijn gewraakte uitspraak aangezet tot haat en discriminatie, volgens het OM.

Discriminatie en groepsbelediging

In eerste aanleg werd door het OM ook een geldboete van 5000 euro geëist. Tijdens die rechtszaak achtte de rechtbank de PVV-voorman wel schuldig aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar legde hem geen straf op. Zowel Wilders als het OM ging in hoger beroep.

De politicus wordt vervolgd omdat hij in 2014 zijn aanhangers tijdens een toespraak liet roepen dat ze „minder Marokkanen" wilden en dat hij dat zou gaan regelen. Volgens het OM was de speech van Wilders „doordacht en gepland". „Hij heeft bewust gekozen voor de woorden ‘minder Marokkanen’ en niet voor ‘minder criminele Marokkanen’", zei de advocaat-generaal.

Het gerechtshof in Den Haag – voor deze zaak uitgeweken naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol – heeft in totaal twaalf zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling. In september krijgt de advocaat van Wilders de kans om te reageren op de strafeis. De uitspraak staat gepland op 11 oktober.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
OM eist boete van 5000 euro van Geert Wilders
Sluiten