Metro
Metro Nieuws 5 jul 2019 / 07:15 uur

Oekraïne pakt mogelijke getuige neerhalen MH17 op

Oekraïne heeft vorige week een mogelijke getuige van het neerhalen van MH17 opgepakt. Het zou om een pro-Russische separatist gaan die op 17 juli 2014 commandant van de luchtverdediging was.

Meer informatie

Een Oekraïense eenheid voor speciale operaties pakte de 58-jarige man vorige week op, meldt De Volkskrant. De voormalige militaire commandant diende in Snizjne, een stad die vlakbij de plaats ligt vanwaar de Buk-raket waarmee vlucht MH17 werd neergeschoten werd afgevuurd.

Volgens de krant melden sommige bronnen dat de man destijds commandant van de luchtverdediging was. Hij kan dus een belangrijke getuige zijn voor het onderzoek naar de toedracht van de ramp. Hij zou zelfs mogelijk weten wie er verantwoordelijk is voor het neerschieten van de Maleisische Boeing op 17 juli 2014.

Ander verhaal

De dochter van Vladimir Tsemach, zoals de man heet, zegt dat de Oekraïners fout zitten. Volgens haar werd haar vader pas in oktober tot commandant van de luchtverdediging benoemd. Tot die tijd zou hij een gewone militair zijn geweest die bij een van de controleposten wacht hield en zou hij geen belangrijke rol hebben gehad.

Maar volgens een Russische journalist die goede banden met de seperatisten onderhoudt, zou Tsemach op het moment van het neerhalen van MH17 wel degelijk commandant van de luchtverdediging zijn geweest en was hij ook in Snizjne. Volgens de militaire identiteitskaart was Tsemach al commandant van de luchtverdediging toen hij op 23 oktober 2014 door het ministerie van defensie van de rebellenrepubliek DNR tot kolonel werd bevorderd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oekraïne pakt mogelijke getuige neerhalen MH17 op
Sluiten