Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

Niet-ingeënte kinderen weg bij kinderopvang

De Noord-Hollandse kinderopvang Berend Botje heeft per maandag afscheid genomen van negen van de 3000 klantjes, omdat deze kinderen niet waren gevaccineerd. De ouders van de kinderen waren enkele maanden geleden al ingelicht over het beleid. Voor alle kinderen is een andere opvangplek gevonden, volgens woordvoerster van Berend Botje.

Geen ongevaccineerde kinderen

Als een van de eerste in Nederland maakte de organisatie eind april bekend dat ze ongevaccineerde kinderen niet meer zullen opvangen. Kinderen die niet ingeënt zijn tegen de bof, mazelen en rode hond zijn dus overgeplaatst naar andere opvanglocaties. Berend Botje heeft vijftig locaties en zeshonderd gastouders in Noord-Holland.

De aanleiding van het besluit is dat het kinderdagverblijf „een zo veilig mogelijke omgeving voor kinderen" wil bieden, kondigde de organisatie eerder aan. Met het besluit loopt de organisatie vooruit op een wet die moet regelen dat kinderopvangcentra niet-ingeënte kinderen kunnen weigeren.

Vaccinatieplicht

Omdat de vaccinatiegraad in Nederland steeds verder zakt, pleit coalitiepartij D66 pleit voor een inentingsplicht voor kinderopvangcentra. Dit zou moeten gebeuren wanneer de vaccinatiegraad onder de 90 procent zakt. De partij spreekt van code rood. „We hebben geen tijd te verliezen", zegt D66-Kamerlid Rens Raemakers.

Hij voegt dat toe aan zijn wetsvoorstel waarin staat dat kinderopvangcentra ongevaccineerde kinderen mogen weigeren. Hij doet dit naar aanleiding van het advies aan het kabinet dat de overheid een ondergrens voor de vaccinatiegraad moet aangeven.

Als het aan D66 ligt, komt die grens op 90 procent te liggen. Als de vaccinatiegraad daaronder zakt, moet er een inentingsplicht komen voor kinderopvangcentra.

Nederland moet haast maken met maatregelen om te voorkomen dat de vaccinatiegraad verder daalt, vindt D66. „We kunnen niet langer op onze handen zitten", zegt Raemakers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.