Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 jul 2019 / 18:06 uur

Nederlands meisje (11) uit Syrië gehaald

Een 11-jarig Nederlands meisje is vrijdag vanuit Syrië naar Nederland gebracht. Dat bevestigt het Nederlandse Rode Kruis na berichtgeving hierover door de NOS. De hulporganisatie speelde een belangrijke rol in het terughalen van het kind.

Waar het meisje nu verblijft, is niet bekend.

Naar Syrië vertrokken

Het meisje, dat een Nederlandse vader heeft en een moeder met een dubbele nationaliteit, was in 2016 met haar moeder naar Syrië vertrokken. Haar vader had aangifte van ontvoering gedaan. Wat de twee in het Arabische land deden, is niet bekend. Ze verbleven in Noord-West Syrië in de buurt van de Turkse grens. De twee zaten volgens het Rode Kruis niet in een detentiekamp.

De vader die contact had met zijn ex-vrouw en zijn dochter, had het Nederlandse Rode Kruis ingeschakeld om te helpen het meisje terug te halen naar Nederland. Volgens een woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis is in samenwerking met zusterorganisatie de Turkse Halve Maan contact gelegd met het meisje en haar moeder. Daarna is in overleg besloten het kind te laten terugkeren. De Turkse autoriteiten hadden toestemming gegeven voor de repatriëring.

Bekend met de terugkeer

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is op de hoogte van de actie. „We zijn bekend met de terugkeer van het kind. Dit betreft een actie van de vader waardoor het kind Syrië kon verlaten. Nederland heeft de Turkse autoriteiten geïnformeerd over deze zaak. In verband met de privacy gaan we verder niet op de kwestie in", liet een woordvoerder van Buitenlandse Zaken weten.

De Nederlandse regering is niet van plan om kinderen uit Syrië terug te halen. Circa negentig Nederlandse kinderen zitten nog vast in Syrië. Begin juni zijn wel twee jonge Nederlandse weeskinderen van een overleden Syriëganger teruggehaald. Dat gebeurde volgens de regering bij hoge uitzondering. De twee verbleven onder erbarmelijke omstandigheden en zonder enige vorm van ouderlijk gezag in een vluchtelingenkamp in het noorden van Syrië. De kinderen konden naar Nederland met hulp van de Franse overheid, die zelf Franse kinderen heeft teruggehaald.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlands meisje (11) uit Syrië gehaald
Sluiten