Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 jul 2019 / 12:53 uur

Mysterie: geopende graven Vaticaan zijn leeg

In de zoektocht naar de overblijfselen van twee tieners die sinds 1983 spoorloos zijn, zijn in het Vaticaan twee graven geopend. Maar de graafwerkzaamheden hebben het mysterie alleen groter gemaakt. Naast dat er niets van de tienermeisjes is aangetroffen, was er ook niks terug te vinden van de twee Duitse vrouwen van adel die in de graven hadden moeten liggen.

Helemaal niets

Het Vaticaan heeft bekendgemaakt dat er helemaal niets in de graven ligt. De nakomelingen van de familie van hertogin Charlotte zu Mecklenburg, gestorven in 1840 en Sophie van Hohenlohe, vier jaar eerder overleden, zijn ingelicht. Ook de overblijfselen van deze vrouwen, die er zeker hadden moeten liggen, waren nergens te bekennen.

De graven werden geopend op aandringen van familie van Emanuela Orlandi die verdween toen ze vijftien was. De familie zoekt haar al meer dan 36 jaar en is met de theorie gekomen dat ze mogelijk op de begraafplaats ligt. Hun advocaat kreeg namelijk een brief met „zoek waar de engel naartoe wijst". Naar een van de geopende graven wijst op een muur een afbeelding van een engel.

Romeinse maffia

Emanuela verdween in de avond van 22 juni 1983 in Rome en is spoorloos. Er zijn allerlei theorieën verspreid over een ontvoering door geestelijken of diplomaten voor seksorgieën. Daar zou ook een ander 15-jarig meisje, Mirella Gregori, het slachtoffer van zijn. Zij verdween op 7 mei 1983 in Rome en is ook nog steeds spoorloos.

Ook is gespeculeerd over een link met de aanslag op paus Johannes Paulus II in 1981 of een link met de georganiseerde misdaad en de ondergang in 1982 van de Banco Ambrosiano, waarvan het Vaticaan aandeelhouder was. In de onderzoeken naar de verdwijning van Orlandi komt de inmiddels niet meer bestaande Banda della Magliana vaak voor. Deze duistere bende was een soort Romeinse maffia.

Reageer op artikel:
Mysterie: geopende graven Vaticaan zijn leeg
Sluiten