Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 24 jul 2019 / 12:59 uur

Mensen Bangladesh gelyncht als gevolg van nepnieuws

Zeker acht mensen zijn gelyncht in Bangladesh nadat onrust was ontstaan door geruchten op sociale media. Daar circuleren verhalen over kinderen die worden ontvoerd en ritueel geofferd.

Een van de slachtoffers was een moeder van twee kinderen, Taslima Begum. Een boze meute sloeg haar zaterdag dood bij een school in Dhaka nadat ze was aangezien voor een ontvoerder. Op diezelfde dag is ook een dove man gelyncht die onderweg was naar zijn dochter.

Veel gesloten

Politiechef Javed Patwary zegt dat zeker zestig Facebook-pagina’s, 25 YouTube-kanalen en tien websites zijn gesloten vanwege de geruchten. Politiekorpsen in het hele land hebben volgens hem opdracht gekregen dergelijk nepnieuws te ontkrachten. Geen van de acht slachtoffers was volgens de politiechef een kidnapper.

De politie heeft acht mensen opgepakt voor de moord op Begum. Ook zijn zeker vijf personen gearresteerd voor het verspreiden van de geruchten. Agenten gebruiken in landelijke dorpen luidsprekers om mensen voor te lichten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mensen Bangladesh gelyncht als gevolg van nepnieuws
Sluiten