Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 jul 2019 / 08:55 uur

Meerderheid Nederlanders is tevreden met hun werk

Een grote meerderheid van de werkende Nederlanders is tevreden met hun werk, veel van hen vinden tevens dat ze genoeg vrije tijd overhouden. Maar de werkdruk neemt tegelijkertijd ook toe. Dat staat in een onderzoek van Motivaction in opdracht van vakbond CNV.

Toenemende werkdruk

In het onderzoek onder ruim 2000 werkende Nederlanders gaf 74 procent aan tevreden te zijn met het huidige werkcontract. Ook de balans tussen privé en werk en het soort werk kregen van bijna driekwart van de werkende Nederlanders een voldoende.

Maar toch noemt meer dan de helft van de respondenten dat de werkdruk toeneemt. Als oorzaak wordt vooral een toename van de werkzaamheden, personeelstekort en een hoge tijdsdruk genoemd. Daarnaast vindt 42 procent dat er harder gewerkt moet worden voor minder geld.

‘Serieus probleem’

Volgens voorzitter Piet Fortuin van de vakbond is die toenemende druk „een serieus probleem". Klachten, zoals overspannenheid of een burn-out liggen op de loer. Het is volgens hem dan ook belangrijk dat werkgevers een goed beeld hebben van de werkdruk. Maar werknemers hebben ook een eigen verantwoordelijkheid. „De vakantietijd is een goed moment om eens in de spiegel te kijken. Hoe ben ik bezig, waar liggen mijn grenzen, wat kan ik zelf doen om op een gezonde manier aan het werk te blijven?", schetst Fortuin.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meerderheid Nederlanders is tevreden met hun werk
Sluiten