Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

Mallorca staat stierengevechten weer toe

Na een twee jaar durend verbod mogen torero’s op het Spaanse eiland Mallorca weer stieren verwonden en doden. Op 9 augustus wordt op de Plaza de Toros in Palma weer een stierengevecht georganiseerd, de eerste sinds juli 2017. Dat schrijft de Diario de Mallorca vandaag.

In strijd met grondwet

Eind 2018 maakte Spanje een einde aan het verbod, waarin stond dat stieren niet meer verwond mochten worden. Het verbod gold sinds 2017, begin augustus wordt dus na twee jaar weer het eerste stierengevecht gehouden. Volgens de rechtbank in Madrid waren meerdere artikelen van de hervormde wet over stierengevechten en dierenbescherming in strijd met de grondwet.

De rechters van het Grondwettelijk Hof vonden dat het regionale parlement, dat vooral links-georiënteerd is, zijn boekje te buiten ging. Madrid riep stierengevechten in 2013 uit tot nationaal erfgoed, waardoor alleen het nationale niveau zich over een verbod mag uitspreken.

Controversieel

Stierengevechten worden in Spanje steeds maar controversiëler, het is vooral populair bij een ouder deel van de bevolking. Het Grondwettelijk Hof maakte al in 2016 duidelijk dat de regio’s de zogeheten corrida’s niet volledig kunnen verbieden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.