Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

Lekker de zon in: het wordt tropisch warm vandaag!

Er staat ons vandaag (woensdag) een tropische dag te wachten! De temperatuur loopt waarschijnlijk in het hele land op tot boven de 30 graden. De kans is groot dat er warmterecords sneuvelen. Wij zeggen: (goed ingesmeerd) de zon in en anders lekker de airco aan, want rond 11.00 uur is het al tropisch warm.

In de nacht van dinsdag op woensdag was op verschillende plaatsen al sprake van de eerste regionale tropennacht van deze hete periode, dat meldt Weeronline. 

Het wordt zó warm, dat het weerrecord van 38,6 graden (dat in augustus 1944 werd gevestigd in het Gelderse Warnsveld), vanmiddag kan gaan sneuvelen, dat meldt Buienradar.

Zonnig en heet

Woensdag blijft het in de middag het zonnig en heet en wordt het in het binnenland tussen de 36 en 38 graden. Limburg krijgt vermoedelijk te maken met de hoogste temperaturen: daar loopt het kwik op tot 39 graden.

Langs de kust en op de Wadden zorgt de wind van zee voor enige verkoeling. Daar wordt het zo’n 32 graden. Ook in het noorden en westen van het land is het vanwege de wind met 34 graden iets minder warm dan in het binnenland. In de rest van het land is de wind zwak tot matig.

‘s Avonds blijft het warm

In de avond koelt het iets af, maar het blijft warm. Op veel plekken ligt de temperatuur rond zonsondergang nog tussen de 25 tot 30 graden. Ook in de nacht naar donderdag blijft het bijzonder warm. Dan zakt het kwik niet onder de 20 graden.

Met de te verwachte waarden is opnieuw kans op een warmterecord. Dat staat voor 24 juli in De Bilt op 34,1 graden. In Gilze-Rijen, vlakbij Tilburg, bereikte de thermometer op deze datum al eens 35,5 graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.