Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 25 jul 2019 / 07:10 uur

KNVB start proef met uitleg VAR-besluit in stadions

Nog dit seizoen schallen de stemmen van de Nederlandse topscheidsrechters Björn Kuipers, Danny Makkelie, Serdar Gözübüyük, Bas Nijhuis en Dennis Higler door de stadions in Nederland. De KNVB is van plan een proef te houden met de uitleg van de scheidsrechter na ingrijpen van de Video Assistant Referee (VAR), meldt De Telegraaf.

Voorbeeld naar American Football

De fans krijgen dan na raadpleging van de VAR door de veldscheidsrechter – naar voorbeeld van het American Football (NFL) – van laatstgenoemde te horen waarom welke beslissing is genomen. „Het klopt dat we voornemens zijn vanaf de kwartfinales van de TOTO KNVB Beker een on-field-announcement te testen", laat een woordvoerder van de voetbalbond desgevraagd weten.

„Dat houdt in dat de scheidsrechter na een ingreep van de VAR via een microfoon zijn beslissing kenbaar maakt. Zijn boodschap is dan via de geluidsinstallatie in het stadion en tijdens de tv-uitzending te horen."

Pioneer

Nederland geldt in het internationale voetbal als pionier als het gaat om het gebruik van de VAR. Vorig seizoen werd in 306 Eredivisie-wedstrijden 87 keer een foute beslissing teruggedraaid op aanraden van de videoscheidsrechter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
KNVB start proef met uitleg VAR-besluit in stadions
Sluiten