Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 12 jul 2019 / 18:05 uur

Kabinet: geen verdere stappen tegen vuurwerk

De ministerraad heeft vrijdag besloten dat het zwaarste consumentenvuurwerk wordt verboden vanaf de jaarwisseling van 2020-2021. Volgens premier Mark Rutte blijft het hierbij. „Dit kabinet heeft geen voornemens om verder te gaan."

Het gaat alleen om vuurwerk in de zogeheten F3-categorie, dat zijn onder meer zware, lange ratelbanden en Chinese rollen, dat meldt het Parool. Het meeste consumentenvuurwerk valt daar niet onder, dat is ondergebracht in de F2-categorie.

Het kabinet wilde tot dusver alleen weten van minder vergaande maatregelen. Zo werden vuurwerkverkopers verplicht veiligheidsbrillen en aansteek-lonten aan klanten mee te geven.

Algeheel verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen

De politie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) pleiten voor een algeheel verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

Rutte: „Je moet ook hier weer zoeken naar een oplossing waarbij je probeert om de schade die zich kan voordoen, zo veel mogelijk te beperken, maar ook in de samenleving ruimte te laten voor tradities die voor heel veel mensen belangrijk zijn".

Lokaal vuurwerkverbod

Naast een verbod op het zwaarste vuurwerk wordt onder meer wettelijk vastgelegd dat gemeenten een lokaal vuurwerkverbod kunnen instellen. Verder wordt de jacht op illegaal vuurwerk geïntensiveerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kabinet: geen verdere stappen tegen vuurwerk
Sluiten