Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

Johnson zou parlement wegsturen voor no-deal brexit

De Britse premierskandidaat Boris Johnson zou niet uitsluiten het volledige parlement naar huis te sturen om er een no-deal brexit door heen te kunnen drukken. Dat liet hij dinsdag tijdens een tv-debat met Jeremy Hunt weten. Hunt is de andere kandidaat bij de Conservatieven voor de opvolging van Theresa May.

Moeilijk

Johnson benadrukte in het debat dat hij hoe dan ook op 31 oktober de Europese Unie wil verlaten, met of zonder overeenkomst. Hij houdt daarbij rekening met de mogelijkheid dat er nog geen oplossing is voor het probleem met de Ierse grens. Dat was het punt waar de brexitdeal van May op stuk liep.

Het naar huis sturen van het parlement is overigens wel moeilijker gemaakt door het Britse Lagerhuis. Met de kleinst mogelijke meerderheid stemde men dinsdag in met wetgeving die het uit de laan sturen om iets door het parlement te kunnen loodsen vermoeilijkt. Er moet nog meer wetgeving komen om het helemaal onmogelijk te maken.

Premier

De ongeveer 160.000 leden van de Conservatieve Partij kunnen dezer dagen stemmen op Hunt of Johnson als nieuwe leider, die automatisch ook premier wordt. Het resultaat van de stemming wordt eind juli verwacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.