Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

Japanse walvisvaarders na 31 jaar weer op jacht

Japanse walvisvaarders zijn maandag weer voor het eerst in 31 jaar de zee opgegaan voor de commerciële walvisjacht. Meerdere vloten vertrokken vanuit de havens van Kushiro in het noorden en Shimonoseki in het zuidwesten van het land. De schepen varen alleen binnen de zeegrenzen van Japan. In totaal mogen er 227 walvissen worden gedood.

Verbod walvisjacht

In 1988 werd wereldwijd een verbod uitgevaardigd op de commerciële walvisvaart. Door Japans lidmaatschap van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) moest ook Japan daaraan geloven. Maar Japan stapte in december uit de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC), waardoor het zich niet meer hoeft te houden aan het verbod van die organisatie.

De afgelopen jaren was er al veel kritiek op Japan, omdat het land wetenschappelijk onderzoek als dekmantel zou gebruiken voor commerciële walvisjacht.

‘Een onderdeel van de Japanse cultuur’

De Japanse regering heeft de walvisvaart altijd verdedigd en noemt het een onderdeel van de Japanse cultuur. Ook in Noorwegen en IJsland wordt op de zeezoogdieren gejaagd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.