Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 jul 2019 / 08:28 uur

Instructies voor docent bij seksueel geweld leerling

Wanneer seksueel geweld tegen kinderen plaatsvindt, is de dader in bijna de helft van de gevallen een leeftijdsgenoot. Juist omdat het onderwijs een belangrijke rol speelt in de seksuele en relationele ontwikkeling van jongeren, krijgen docenten binnenkort instructies over hoe ze met seksueel geweld om moeten gaan.

Bewustwording creëren

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen komt met een factsheet voor docenten. De organisatie wil hiermee bewustwording creëren en docenten een handvat bieden om te handelen bij vermoedens van seksueel geweld. De komende maanden gaat de Nationaal Rapporteur in gesprek met docenten over dit probleem.

Zes criteria

Volgens de rapporteur is het belangrijk dat bij vermoedens van seksueel geweld op een goede manier word gereageerd en de juiste vervolgstappen worden genomen. Er zijn zes criteria waarop docenten zich kunnen baseren: wederzijdse toestemming, vrijwilligheid, gelijkwaardigheid, passend bij de leeftijd of ontwikkeling, passend bij de context of omgeving en zelfrespect.

Docenten kunnen voor hulp overleggen met een collega, vertrouwenspersoon of de schoolleiding. Daarnaast kan een vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het Onderwijs worden geraadpleegd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Instructies voor docent bij seksueel geweld leerling
Sluiten