Metro
Metro Nieuws 3 jul 2019 / 11:30 uur

Halsema wil mogelijk de Amsterdamse Wallen sluiten

Volgens burgemeester Femke Halsema moet het prostitutiebeleid op de Wallen flink veranderd worden, daar verkent ze momenteel meerdere mogelijkheden voor. Het zou daarom kunnen gebeuren dat de raambordelen gesloten worden, of dat de raamprostitutie verplaatst wordt. Dat zijn twee van de opties waar naar gekeken wordt, aldus Halsema in een interview met Het Parool.

‘Situatie is nijpend’

Halsema noemt de situatie in de binnenstad van Amsterdam ‘nijpend’, omdat het vermoeden bestaat dat er sprake is van mensenhandel en dat prostitutie zonder vergunning groeit. „Het dwingt ons om het prostitutiebeleid opnieuw te agenderen", aldus de burgemeester.

Ook stelt Halsema dat ze de rechten van sekswerkers erg belangrijk vindt. „De rechten van sekswerkers om zelfstandig en veilig te kunnen werken, moeten gegarandeerd zijn. De vrouwen achter de ramen zijn nu een soort attractie geworden. Zij worden uitgelachen, dikwijls uitgescholden en tegen hun zin gefotografeerd."

Toekomst

Er zijn vier scenario’s voor de toekomst van de prostitutie op de Wallen, die allemaal erg verschillend zijn. Er bestaat een kans dat alle gordijnen dicht gaan, maar ook dat de prostitutie naar een ander deel van de stad verplaatst wordt. Daarnaast is er een scenario waarvan slechts een deel van de prostitutie verplaatst wordt. In het vierde en laatste scenario zou er juist méér prostitutie in de binnenstad komen.

Eind 2019 komt de burgemeester met een kleiner aantal scenario’s, die dan meer gedetailleerd zullen zijn. Zo worden ze bijvoorbeeld financieel en juridisch uitgewerkt. Het is nog niet duidelijk wanneer precies een besluit wordt gemaakt over het beleid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Halsema wil mogelijk de Amsterdamse Wallen sluiten
Sluiten