Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 3 jul 2019 / 19:59 uur

Gezochte militant blaast zichzelf op in Tunis

In de Tunesische hoofdstad Tunis heeft een gezochte extremist zichzelf opgeblazen nadat hij werd omsingeld door de politie. De man droeg een riem met explosieven, zei een regeringswoordvoerder woensdag. Er waren geen andere slachtoffers.

Toeristisch seizoen

Dit derde terroristische incident binnen een week komt enkele maanden voor verkiezingen in het land en op het hoogtepunt van het toeristisch seizoen, waarin Tunesië hoopt op een recordaantal bezoekers.

Getuigen zeiden tegen persbureau Reuters dat de man zichzelf had opgeblazen in de wijk Intilaka in Tunis, toen hij na een achtervolging was omsingeld door de politie. Bewoners hoorden een luide explosie.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat de politie het vuur opende op de man. Hij werd door de autoriteiten beschreven als een gezochte militant genaamd Aymen Smiri. Hij zou het brein zijn achter een dubbele zelfmoordaanslag vorige week in het Noord-Afrikaanse land.

IS

De politie vond later 10 kilo explosieven die verborgen waren in een moskee in hetzelfde gebied.

Afgelopen donderdag bliezen twee zelfmoordterroristen zichzelf op bij afzonderlijke aanslagen op de politie in Tunis. Een politieagent werd daarbij gedood en een aantal mensen raakte gewond. Terreurorganisatie Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid op voor beide aanslagen.

Veiligheidsmaatregelen

Tunesië strijdt tegen militante groeperingen die opereren in afgelegen gebieden nabij de grens met Algerije, sinds de autocratische leider Zine al-Abidine Ben Ali in 2011 werd afgezet. De aanhoudende hoge werkloosheid heeft de laatste jaren meer onrust veroorzaakt.

De veiligheidsmaatregelen zijn aangescherpt sinds de autoriteiten na aanslagen in november 2015 de noodtoestand hadden gesteld. Bij de aanslag op een museum in Tunis en een andere op een strand in de mediterrane badplaats Sousse kwamen tientallen mensen om het leven.

Reageer op artikel:
Gezochte militant blaast zichzelf op in Tunis
Sluiten