Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 jul 2019 / 08:29 uur

Gevaarlijke links van oplichters op Marktplaats

Mocht je een fanatiek gebruiker zijn van Marktplaats, dan is het hoog tijd om goed op te letten hoe je geld overmaakt. De verkoopwebsite waarschuwt namelijk voor gevaarlijke links. Politie, banken en de site slaan de handen ineen om oplichters tegen te gaan.

Vaak wordt door oplichters gevraagd even een cent over te maken zodat ‘ze zeker weten dat je bent wie je zegt dat je bent’. In werkelijkheid kom je op een nagemaakte bankwebsite terecht waar je je wachtwoord en gebruikersnaam invoert. Op die manier kunnen dieven op de echte website inloggen en geld stelen.

Veel oplichtingspogingen

De site controleert in de app het adres waar een gebruiker naartoe wil gaan. Een woordvoerder van de online vrijmarkt legt uit dat je alleen in één keer wordt doorgestuurd als het adres een betaalomgeving van een bekende bank is. Is het een onofficiële betaalsite, dan krijg je een waarschuwing dat je goed moet opletten omdat het een phising-site kan zijn.

Sinds het bedrijf de dienst ‘Gelijk Oversteken’ heeft gelanceerd, ziet het veel oplichtingspogingen. Bij die service maakt een koper geld over naar een derde rekening. Pas als de bestelling is geleverd, gaat dat geld naar de verkoper. Wordt er niets verstuurd, dan krijgt de koper het geld terug. Maar sommige oplichters proberen mensen naar een andere plek te lokken.

Meer informatie, minder de dupe

„De politie werkt doorlopend samen met publieke en private partijen om phishing tegen te gaan”, aldus teamleider Caroline Sander van de Electronic Crimes Task Force van de politie. „We zagen de laatste tijd een toename in het aantal aangiftes van betaalverzoekfraude en Marktplaats werd daarbij vaak genoemd.”

Dankzij aangiftes krijgt de politie beter zicht op hoe criminelen te werk gaan. „Dat is nodig om de daders op te sporen, maar ook om de oplichtingspraktijken te verstoren", aldus Sander. „De politie kan met de informatie ook mensen informeren hoe ze kunnen voorkomen dat ze de dupe worden van phishing."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Gevaarlijke links van oplichters op Marktplaats
Sluiten