Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 15 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Gemeenten moeten vieze kledingbakken aanpakken’

Gooi jij wel eens kleding in textielbakken? Het blijkt dat de kleding soms zo vies wordt door huisvuil dat in bakken wordt gegooid, dat de kleding onbruikbaar wordt. Dat moet veranderen, vindt staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Milieu. Producenten en gemeenten moeten aan de slag om ervoor te zorgen dat ingeleverde kleding beter kan worden hergebruikt.

De bewindsvrouw vindt het een ‘slechte zaak’ dat textielbakken soms zo vervuild zijn dat kledinginzamelaars er niks meer mee kunnen. De Vereniging Herwinning Textiel (VHT) sloeg maandag alarm over het feit dat huishoudelijk afval en zelfs chemische middelen steeds vaker in kledingbakken terechtkomen. Ingeleverd textiel wordt daardoor ongeschikt voor hergebruik.

Oplossing

Niet alleen producenten, maar vooral gemeenten moeten ervoor zorgen dat er een oplossing voor het probleem komt volgens Van Veldhoven. „Zij zijn verantwoordelijk voor de inzameling van restafval en beheren de afvalbakken. Zij zien dus ook in de praktijk wat wel en niet werkt."

Wat gebeurt er met je weggegooide kleding?

In de lente en herfst is het druk bij het Leger des Heils ReShare, want iedereen ruimt de kledingkast op! Wat gebeurt er met je kleding nadat je het in de kledingcontainer gooit?

Posted by Metro Holland on Saturday, April 21, 2018

Koepelorganisatie VHT, die onder andere het Leger des Heils vertegenwoordigt, heeft Van Veldhoven om maatregelen gevraagd. Het vervuilingspercentage ligt nu tussen de 12,5 en 15 procent, vier jaar geleden was het nog 8 procent, staat in een brief aan de bewindsvrouw.

De vereniging heeft het probleem ook aangekaart bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. In veel gemeenten gaan vuilcontainers alleen open met een pasje, terwijl kledingbakken meestal open zijn. Daardoor eindigt veel huisvuil toch in de inzamelbakken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.