Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 11 jul 2019 / 20:29 uur

‘Filmpje met docent mag niet zomaar online komen’

We hebben ze allemaal wel eens voorbij zien komen op Twitter, Facebook of ergens anders op het digitale web. Filmpjes uit de klas met leuke, rare of schokkende momenten. Deze mogen echter niet zomaar verspreid worden.

Onwenselijk

Dat is althans de mening van de ministers Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) en Ingrid van Engelshoven (Onderwijs). Volgens hen is het delen van dergelijke video’s onwenselijk, zo stellen ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de wet mogen filmpjes vanwege privacy niet zonder toestemming van de gefilmde verspreid worden voor een ‘onbeperkt’ publiek. Besloten groepen, zoals bijvoorbeeld WhatsApp, zijn van deze regel uitgesloten. Al bestaan hiervoor uitzonderingen, zoals stiekem opgenomen beelden.

„Het onbeperkt delen van beelden waarop iemand duidelijk te herkennen is, mag niet", zo verduidelijkt de Kamerbrief. „Ook is het niet toegestaan om beelden te delen die een bedreiging vormen, of die beledigend zijn voor de persoon in kwestie."

Duidelijke grenzen

Volgens Slob en Van Engelshoven moeten scholen duidelijk hun grenzen aangeven in lessen, een schoolplan of een leerlingenstatuut. Ook moeten ze in ernstige gevallen aangifte doen namens het slachtoffer, zodat deze uit de wind gehouden kan worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Filmpje met docent mag niet zomaar online komen’
Sluiten