Metro
Metro Nieuws 4 jul 2019 / 18:14 uur

Experts antwoorden op vragen over jeukrups

Sinds donderdagavond beantwoorden wetenschappers en experts ruim honderd uiteenlopende vragen over de eikenprocessierups, de bestrijding en de gevolgen van de aanwezigheid van het beest.

Veel vragen

Het Kennisplatform Processierups heeft daarvoor in opdracht van het ministerie van Natuur de website processierups.nu gelanceerd. De website wordt de komende tijd verder uitgebreid, aldus bioloog Arnold van Vliet.

De massale aanwezigheid van de jeukrups houdt Nederland in haar greep volgens het platform. Veel mensen hebben jeukbulten. De brandharen van de rups kunnen ook zorgen voor geïrriteerde ogen en ademhalingsproblemen.

Deskundigen, huisartsen en GGD’s worden overspoeld met vragen, terwijl de verzachtende crèmes en gels niet aan te slepen zijn. Daarom kondigde minister Carola Schouten (Natuur) vorige week actie aan.

Bundelen van professionele kennis

De website bundelt volgens Van Vliet alle beschikbare professionele kennis. De komende dagen en weken zal gekeken worden welke acties er nog meer genomen moeten en kunnen worden en welke organisaties welke rol krijgen in het Kennisplatform Processierups.

In ieder geval zal op korte termijn door het Kenniscentrum Eikenprocessierups de Leidraad beheersing eikenprocessierups geactualiseerd worden en wordt gekeken hoe we op zeer korte termijn het netwerk van vlindervallen kunnen uitbreiden.

Met dat netwerk kunnen we een goed beeld vormen van hoe de plaagdruk volgend jaar zal zijn en tijdig preventieve maatregelen nemen. De betrokken partijen willen benadrukken dat door het gebrek aan bestrijdingscapaciteit op dit moment de overlast slecht tot niet tot acceptabele niveaus is terug te brengen, waardoor veel mensen ongewenst gezondheidsklachten ondervinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Experts antwoorden op vragen over jeukrups
Sluiten