Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 18 jul 2019 / 17:34 uur

Doodstraf voor Marokkanen na moord op toeristen

Drie mannen zijn in Marokko ter dood veroordeeld voor de moord eind vorig jaar op twee Scandinavische toeristen, zo meldden Marokkaanse media.

De Deense 24-jarige studente Louisa Vesterager Jespersen en haar 28-jarige Noorse vriendin Maren Ueland waren op een tocht naar de hoogste berg van het Atlasgebergte, de Toubkal. Ze werden onderweg vermoord. De daders stelden dat het een aanslag was uit naam van de terreurbeweging Islamitische Staat. Die beweging heeft echter nooit verantwoordelijkheid voor deze moorden opgeëist.

Internationale schok

De moord waarbij de slachtoffers de keel werd doorgesneden, schokte binnen- en buitenland. De Marokkaanse justitie verrichtte al snel arrestaties en 24 verdachten zijn voor de rechter verschenen wegens hun rol bij de moord of hun betrokkenheid bij de terroristische groep.

De drie mannen die de doodstraf hebben gekregen, golden als de daders. Het Openbaar Ministerie had de doodstraf "tegen deze bloeddorstige monsters" geëist, ofschoon het Noord-Afrikaanse land al sinds 1993 geen doodstraffen meer voltrekt.

Drie daders

Het zijn de 25-jarige Abdessamad Ejjoud, de leider van de groep, de 27-jarige Younes Ouaziyad en de 33-jarige Rachid Afatti. De laatste legde de moordpartij op zijn mobiele telefoon vast en verspreidde beelden op sociale media. Ejjoud en Ouaiyad pleegden de moorden.

De moorden werden gepleegd in de omgeving van het dorp Imlil, ongeveer 60 kilometer en zuiden van Marrakesh. De meeste beklaagden komen uit die stad. Tegen de andere 21 beklaagden zijn gevangenisstraffen geëist van tussen de 15 jaar en levenslang.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Doodstraf voor Marokkanen na moord op toeristen
Sluiten