Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 3 jul 2019 / 11:54 uur

David Sassoli voorzitter Europees Parlement

De nieuwe voorzitter van het Europees Parlement is bekend: de 63-jarige Italiaan David-Maria Sassoli. Sassoli is oud-journalist en volgt zijn landgenoot Antonio Tajani op. Hij kwam zeven stemmen tekort in de eerste stemronde, maar hij haalde de vereiste absolute meerderheid in de twee ronde. 345 van de 667 geldige stemmen waren voor de Italiaan.

Benoemd voor 2,5 jaar

De sociaaldemocraat Sassoli is sinds 2009 een van de 751 Europarlementariërs. Hij is benoemd voor 2,5 jaar. Als onderdeel van de deal over Europese topfuncties hebben de EU-regeringsleiders en grote politieke groeperingen afgesproken dat de post de 2,5 jaar daarna naar de christendemocratische EVP gaat. Die grootste fractie had daarom nu geen kandidaat aangemeld, evenals de liberalen.

Er waren vier kandidaten. De Groenen hadden de Duitse Ska Keller (37) naar voren geschoven, radicaal-links de Spaanse Sira Rego (45) en de conservatieve ECR de Tsjech Jan Zahradil (56).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
David Sassoli voorzitter Europees Parlement
Sluiten