Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 4 jul 2019 / 06:24 uur

Brrrr! Nachtvorst zorgt voor kourecord in juli

In juni waren we vooral de warmterecords aan het oplepelen. Juli lijkt echter iets anders in petto te hebben qua temperatuurrecords. Het vroor woensdagnacht namelijk in het oosten van het land.

In het oosten van het land is in de nacht van woensdag op donderdag vorst aan de grond gemeten. De temperatuur op de vroegere vliegbasis Twente daalde naar -1,6 graden. Dat is volgens weerbureau Weerplaza een record voor juli. Het record voor de laagste temperatuur op 10 centimeter stond op -1,5 graden, gemeten in Gilze en Rijen op 1 juli 1984.

Normale meethoogte

De temperatuur op normale meethoogte, dat is 1,5 meter, daalde naar 3,9 graden. Dat is ook laag voor juli, maar geen record. Dat staat op 2,0 graden en werd gemeten op 18 juli 1971 in Deelen (op de zuidelijke Veluwe). Als er sprake is van vorst op 10 centimeter hoogte, wordt dat vorst aan de grond of grondvorst genoemd.

Wie dit weekend bijvoorbeeld naar Down The Rabbit Hole gaat en in een tent slaapt doet er dus goed aan om warme kleren voor de nacht mee te nemen. Overdag hoef je je overigens geen zorgen te maken wat temperaturen betreft. De komende week wordt het overdag overal zo rond de twintig graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brrrr! Nachtvorst zorgt voor kourecord in juli
Sluiten