Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

Boris Johnson nieuwe premier Groot-Brittannië

Boris Johnson is verkozen tot nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Aan hem de taak het land door de aanstaande brexit heen te loodsen. De 55-jarige oud-journalist kreeg steun van tweederde van de Conservatieve Partijleden en wist zo zijn rivaal Jeremy Hunt achter zich te laten.

Verdeeld land

De 55-jarige Johnson is een uitgesproken voorstander van het vertrek uit de Europese Unie en heeft gezegd dat de brexit hoe dan ook op 31 oktober een feit wordt.

Johnson volgt Theresa May op als leider van een verdeeld land sinds het brexit-referendum in 2016. Toentertijd stemden de Britten met een kleine meerderheid voor een vertrek uit Europa, inmiddels lijkt het erop dat deze mening vooral was toegedaan aan een oudere generatie Britten.

Veel jongeren hebben sindsdien hun afkeur laten blijken, onder meer door een handtekeningenactie die ruim 3 miljoen keer werd getekend. Johnson zal naar verwachting proberen de wonden te helen die de brexit zijn partij heeft toegebracht en meteen oproepen tot eenheid.

Georganiseerde manier

De intern verdeelde Conservatieven hebben geen meerderheid in het parlement en zijn afhankelijk van de steun van tien Noord-Ierse parlementsleden. Of het Johnson gaat lukken een manier te vinden om de Europese Unie op een georganiseerde manier te verlaten is nu de vraag.

Hij zal waarschijnlijk woensdagmiddag door de koningin als eerste minister worden geïnstalleerd en donderdag zijn plannen in het Lagerhuis ontvouwen. Premier Theresa May neemt woensdagmorgen na haar laatste vragenuurtje in het parlement afscheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.