Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

Betogers Hongkong botsen weer met politie

Protesten tegen Chinese handelaren zijn in Hongkong uit de hand gelopen. Agenten sloegen met wapenstokken en gebruikten pepperspray tegen gemaskerde betogers in de plaats Sheung Shui, vlakbij de grens met China. Daar waren duizenden mensen op de been.

Geduw en geschreeuw

Het protest in het grensgebied begon vreedzaam, maar ontaardde later in geduw en geschreeuw. Demonstranten gooiden onder meer paraplu’s naar de politie. Die heeft betogers opgeroepen geen geweld te gebruiken en het gebied te verlaten.

In Sheung Shui bevinden zich tientallen winkels die razend populair zijn onder Chinese handelaren. Die slaan in Hongkong belastingvrije goederen in en verkopen die door in China. Inwoners van het gebied morren over de drukte en klagen ook dat de levendige handel leidt tot hogere huurprijzen en meer inflatie.

Omstreden uitleveringswet

Het is geruime tijd onrustig in Hongkong, een voormalige Britse kolonie die sinds 1997 een autonome status heeft binnen China. Betogers bestormden ongeveer twee weken geleden het parlement van de metropool. Dat had onder meer te maken met onvrede over een omstreden uitleveringswet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.