Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 31 jul 2019 / 07:32 uur

‘Alle stations rookvrij’

Over twee jaar moet roken op het station helemaal verleden tijd zijn. ProRail wil daarin “zelf het voortouw” nemen, zegt woordvoerder Jaap Eikelboom in De Telegraaf. De spoorbeheerder, die samen met de NS eigenaar is van vierhonderd treinstations in Nederland, krijgt namelijk veel klachten van reizigers die zich storen aan het roken bij de rookpalen.

Wens reizigers

De woordvoerder zegt dat ProRail zijn verantwoordelijkheid wil nemen. „Met het instellen van het rookverbod komen we tegemoet aan de wens van een sterk groeiend deel van de reizigers. Iedereen moet op het station kunnen verblijven zonder in de rook van een ander te hoeven staan", aldus Eikelboom tegen de krant. „Wij willen niet afwachten tot het kabinet in het kader van het Nationaal Preventie Akkoord voor een gezonder Nederland zo’n totaalverbod landelijk gaat instellen." In een bericht op de ProRail-website stelt de spoorbeheerder dat uit onderzoek is gebleken dat het draagvlak voor het instellen van rookvrije perrons de afgelopen tien jaar is toegenomen.

'Alle stations rookvrij'
Rookzône op station Leiden, al jaren geleden. / Koen Suyk | ANP

Onoverdekte plekken

Sinds 1 januari 2004 geldt een rookverbod op stations en in de trein. Dit verbod geldt voor stationshallen, trappen, liften, tunnels en in overkapte stations. Om rokers tegemoet te komen zijn op onoverdekte plekken op de perrons rookzones ingesteld. In die rookzones mag tot nu toe nog gerookt worden.

Voor het plan de stations helemaal rookvrij te maken zoekt ProRail steun bij de vervoerders, vakbonden en reizigersverenigingen. Die reageren wisselend. Volgens FNV moet het treinpersoneel ergens kunnen roken, zolang reizigers er geen hinder van ondervinden.

Eenduidig landelijk beleid

Ook de NS pleit voor genoeg draagvlak onder reizigers en personeel. Een woordvoerder zegt dat de NS met alle aanbieders van openbaar vervoer in overleg is over het rookbeleid. „Het is belangrijk dat er op dit gebied landelijk een eenduidig beleid komt. Daarmee schep je duidelijkheid voor met name de reizigers en het personeel dat het beleid moet handhaven."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Alle stations rookvrij’
Sluiten