Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 9 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

AIVD wil boek verbieden en klaagt journalist aan

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) wil de verschijning tegenhouden van een boek van een Volkskrant-journalist. Verslaggever Huib Modderkolk zou daarin staatsgeheimen onthullen. De AIVD wil dat Modderkolk enkele gedeelten schrapt uit Het is oorlog, maar niemand die het ziet. Om die reden stapt de veiligheidsdienst naar de rechter.

In het boek, dat over digitale spionage gaat, schrijft de onderzoeksjournalist over een operatie van de AIVD. Hij noemt daarbij volgens de dienst „namen van medewerkers, bronnen, operatienamen en andere informatie", waardoor hij bronnen in gevaar zou kunnen brengen.

Strafbaar feit

Als het boek toch mét deze passages verschijnt, dan doet de AIVD aangifte tegen Modderkolk, gaf de dienst hem in een brief te verstaan. „Dan maakt hij zich schuldig aan een strafbaar feit, en het is onze verantwoordelijkheid om dan in actie te komen."

Volgens de Volkskrant heeft Modderkolk in sommige passages al de schaar gezet. Maar meer vindt hij niet nodig, ook omdat de operatie al is afgerond. Dat de AIVD nu dreigt met een aangifte tegen Modderkolk, is volgens hoofdredacteur Philippe Remarque ‘eigenaardig’ en een ‘onnodig forse stap’. De AIVD ziet de rechtszaak ‘met vertrouwen tegemoet’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.