Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

Aanklagers Holleeder kregen hulp van psycholoog

De aanklagers van Willem Holleeder hebben tijdens het strafproces gebruik gemaakt van een psycholoog om Holleeder te duiden. Dat blijkt uit een interview met beide officieren van justitie, Sabine Tammes en Lars Stempher, in de Volkskrant.

De krant heeft het afgelopen anderhalf jaar zes gesprekken met de aanklagers gevoerd. Daaruit kwam ook naar voren dat de psycholoog de aanklagers hielp met het opstellen van hun verhoorplan. Ook gebruikten ze de psycholoog ‘voor ons eigen gemoed’.

Nul contact

De psycholoog adviseerde de aanklagers ‘nul contact met de verdachte op te bouwen’. „We zorgden dat we onbereikbaar voor hem bleven", zegt Stem­pher. Volgens Tammes en Stempher was dat nodig ‘omdat Holleeder altijd een wig probeert te drijven. Ook tussen ons.’

Tijdens de zittingen en verhoren bij de rechter-commissaris gedroeg Willem Holleeder zich soms als ‘de joviale man’. „Het voelt heel onnatuurlijk. Iemand doet aardig, maar wij reageren bot”, vertelt Stempher. Volgens de aanklagers was het het beste om Holleeder afstandelijk te benaderen. „Dat vindt Holleeder heel vervelend. Maar hij vindt mij sowieso een irritant wicht”, vult Tammes aan.

Levenslang

Holleeder, die terecht stond voor het opdracht geven tot vijf moorden, kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Hij houdt nog steeds vol onschuldig te zijn en gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.