Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 25 jul 2019 / 13:06 uur

41,7 graden ingetrokken, 40 graden-grens bereikt

Even was er sprake van een nieuw hitterecord van 41,7 graden in het Gelderse Deelen, maar dat record is door het KNMI ingetrokken. Het hitterecord is alsnog gebroken, maar dan door Gilze-Rijen. Om 14.40 uur werd daar een temperatuur van 39,4 graden gemeten en inmiddels heeft het kwik de grens van 40 graden gepasseerd.

Twijfel over weerstation

Doordat de temperatuur ongelooflijk snel steeg, ontstond er twijfel over de temperaturen in Deelen. „39 graden is al bizar hoog, laat staan 42 graden dat op een gegeven moment werd gemeten. Dat is heel onwaarschijnlijk", zegt Jaco van Wezel van Weeronline. Het KNMI onderzoekt nog wat er aan de hand is en waardoor het weerstation niet naar behoren functioneerde, maar heeft het record dus inmiddels ongeldig verklaard.

De komende dagen blijft het warm. Ook vrijdag wordt het nog heet met maximumtemperaturen van 32-35 graden in de kustprovincies en 36-39 graden in het binnenland. In de middag koelt het door een zeewind in Zeeland en aan de Zuid-Hollandse kust sterk af naar 23-27 graden. Eind van de middag en in de avond stijgt vooral in het zuiden en westen van het land de kans op regen- en onweersbuien.

Zaterdag is de kans op onweersbuien groot en wordt de tropische hitte verdreven. Vooral aan de oostgrens en in het noordoosten kan het nog heet worden met maxima van 30-32 graden.

Reageer op artikel:
41,7 graden ingetrokken, 40 graden-grens bereikt
Sluiten