Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 7 jun 2019 / 09:31 uur

Zet je schrap: opnieuw noodweer verwacht

Er komt opnieuw zwaar onweer aan. Vrijdagmiddag ontstaan halverwege de middag boven het zuidwesten de eerste onweersbuien. Deze trekken volgens Weeronline noordoostwaarts over het land en nemen daarbij toe in activiteit. De buien kunnen gepaard gaan met hagel en zeer zware windstoten.

Het KNMI heeft code oranje afgegeven, alleen in Zeeland, Noord-Brabant, Zuid- en Noord-Holland blijft code geel gelden.

Zware windstoten

Vooral de zware windstoten kunnen voor veel overlast zorgen. In Zeeland valt de overlast mogelijk mee, maar in de rest van het land is er kans op zware windstoten tot 100 kilometer per uur, zeer lokaal zelfs tot ruim 110 km/u. Tijdens de zware onweersbuien van woensdagavond ontstond er door het hele land overlast en schade. Veel bomen waaiden om.

De buien trekken erg snel over, waardoor er geen extreem grote neerslagsommen worden verwacht. Toch kan plaatselijk wateroverlast ontstaan.

Nadat het noodweer is weggetrokken wakkert de wind aan en in de nacht van vrijdag op zaterdag staat er een vrij krachtige tot harde zuiden- tot zuidwesten wind. Aan de kust is zelfs een stormachtige wind mogelijk.

Pinkpop

Pinkpop, waar bezoekers vrijdag al terechtkunnen op het campingterrein om hun tent op te zetten, is „storm- en bliksemproof", aldus organisator Jan Smeets. „We hebben zoveel bliksemafleiders op het terrein staan, en nog zoveel andere voorzorgsmaatregelen genomen. Dat was al zo voor de beruchte noodweermaandag op 2014. En daarna hebben we alles nogmaals helemaal tegen het licht gehouden."

Op de slotavond van 2014 moest het programma tijdelijk worden stilgelegd vanwege het noodweer. Bezoekers kregen het advies om niet in de buurt van tenten, bomen en masten te komen en rustig op de grond te blijven zitten.

Reageer op artikel:
Zet je schrap: opnieuw noodweer verwacht
Sluiten