Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 7 jun 2019 / 15:39 uur

‘Zelfde CO2-taks hele economie goedkoopste optie’

We moeten voor de hele economie dezelfde CO2-taks invoeren. Dat is althans de conclusie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB) in een door hen gepubliceerd rapport.

In het rapport rekende het de gevolgen van vier verschillende scenario’s uit, zo meldt de NOS. Daaruit bleek dat het voornamelijk belasten van de zware industrie – een maatregel die in de discussie over CO2-heffingen geregeld wordt geopperd door met name GroenLinks – relatief duur is.

Huishoudens niet extra belast

Het PBL en CPB berekenden dat als dezelfde taks voor de hele industrie zal gelden, huishoudens niet nog apart belast hoeven te worden om toch de klimaatdoelstellingen (waar CO2-reductie een belangrijk onderdeel van is).

Toch erkennen beide bureaus dat er mogelijk nadelige gevolgen kleven aan uniforme CO2-heffingen. Zo loop je het risico dat kleinere bedrijven vanwege deze taks zullen vluchten naar een land waar deze belasting niet geldt. Tegenmaatregelen die geopperd worden zijn het geven van subsidies op schone technologie en over de taksen afspraken te maken met andere Europese landen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Zelfde CO2-taks hele economie goedkoopste optie’
Sluiten