Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 4 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Woedende Sunny Bergman kraakt Arnon Grunberg af

Documentairemaakster Sunny Bergman heeft geen goed woord over voor schrijver Arnon Grunberg en hoe hij is omgegaan met haar goede vriendin Roos van Ees. Via Facebook laat zij haar licht schijnen op de relatie tussen de twee, zo pikte de Telegraaf op.

Van Ees en Grunberg hebben vier jaar lang een relatie gehad, maar volgens Bergman had deze relatie ook een schaduwzijde. Een aantal weken geleden zocht Grunberg voor de rubriek ‘seksmails‘ van de Volkskrant contact met Bergman. Ze zat hier echter niet bepaald op te wachten. Ze reageerde wel, maar haar brief werd door de ontvanger geweigerd, maandag klapte ze via Facebook uit de school.

Van Ees en Grunberg reisden op hun beurt door de VS om afscheid van elkaar te nemen en maakten hier een reeks over, hierin kwamen een aantal feiten naar boven die niet op Bergman’s goedkeuring konden rekenen.

Laaiende longread

De documentairemaakster die bekend is van films als Wit is ook een Kleur, waarin ze institutioneel racisme aan de kaak stelt, en Sletvrees, waarin ze de verschillen benadrukt tussen mannen en vrouwen met veel bedpartners, meent dat haar goede vriendin jarenlang door de auteur is gebruikt als inspiratiebron voor zijn verhalen.

Directe aanleiding van deze zeer uitgebreide en laaiende longread was een verzoek van Grunberg aan Bergman. Hij vroeg haar vijf weken geleden om een bijdrage aan zijn verhalenreeks over zijn recente relatiebreuk en seks voor de Volkskrant. Ook Roos van Ees vertolkte hierin een belangrijke rol en schreef de laatste bijdrage in de serie. Hierin stelt de relatie met Grunberg onvervangbaar was: ‘op de beste en op de slechtste manier’, „Jij bent een vrouwen­verzamelaar. Je viert jouw verjaardag eens in de vijf jaar, elke verjaardag is er een nieuwe geliefde aan jouw zijde”, zo schetst zij.

Hoewel Bergman van de romanschrijver vooraf een carte blanche kreeg om te ‘schrijven wat ze wilde’, werd haar tekst na ontvangst toch niet in dank afgenomen. Steker nog; hij werd geweigerd. ‘Onaangenaam’ en ‘niet publicabel’, zo luidde de respons. Ook het aanbod om met de auteur uit eten te gaan werd van tafel geveegd.

https://www.facebook.com/sunny.bergman.1/posts/10157437580944853

Arnon

Het verhaal dat door Grunberg als onaangenaam en niet publicabel werd geclassificeerd, deelde ze op Facebook. In het bericht schetst ze een minder positief beeld van de verhouding van haar goede vriendin. Van Ees was 23 toen ze vier jaar terug een relatie kreeg met de schrijver die in 2015 zijn 44ste verjaardag vierde.

Ook het voorval dat de auteur zijn ex aan d’r haren door een hotellobby trok maakt de documentairemaakster kwaad. Dit is Grunberg is dit bijgebleven, hij schreef hierover in de Groene. Het koppel had een kinderwens en Van Ees raakte zwanger. Tijdens deze zwangerschap werd Grunberg echter verliefd op een andere vrouw, waarna hij het kind niet meer wilde en in vrij stevige woorden en daden heeft aangedrongen op een abortus.

Het feit dat Grunberg relaties aangaat met vrouwen die veel jonger zijn, komt volgens Bergman omdat hij vrouwen ziet als een soort van gebruiksvoorwerp die na een paar jaar weer ingewisseld kunnen worden door een nieuwer model. Ze bekritiseert zijn onvermogen om diepere relaties aan te gaan en hij zou niet in staat zijn om ‘waarachtige verbindingen’ aan te gaan. Ook zou de auteur misbruik maken van zijn status als schrijver en zijn privilege als man.

Van Ees en Grunberg zijn echter veel minder vijandig tegenover elkaar; hoewel hun relatie hoge pieken en diepe dalen kende, wordt er toch aan weerszijden met liefde en respect over elkaar geschreven over een verleden dat niet alleen in het teken stonden van ellende. Hoewel de liefde nog niet echt bekoeld lijkt te zijn, is het voor hen beide toch beter om elk een nieuwe weg in de slaan. „Nu, na alles, ben ik nieuwsgierig naar een leven waarvan ik twee maanden geleden niet eens wist dat het nog moest beginnen,” blikt van Ees vooruit in De Standaard.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.