Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 6 jun 2019 / 05:39 uur

Wateroverlast en stormschade door noodweer

In de nacht van woensdag op donderdag trok er hevig noodweer over ons land. De extreem zware regenval zorgde in het hele land voor veel hinder. Door hevige windstoten en grote hagelstenen ontstond veel schade. Hulpdiensten rukten uit vanwege omgewaaide bomen en weggewaaide daken.

Vijf mensen lichtgewond

In Amsterdam raakten vijf mensen lichtgewond tijdens de storm, onder wie een door een omgevallen boom nabij de Amstel, meldt de brandweer. Die rukte ongeveer 150 keer uit voor stormschade en wateroverlast. In Udenhout werden in een zorgcentrum kamers ontruimd vanwege wateroverlast. Die ontstond doordat het dak van het zorgcentrum de hoeveelheid regen niet aan kon, aldus Omroep Brabant.

Een windhoos richtte volgens RTV Utrecht schade aan in Wilnis en Vinkeveen. In Vinkeveen braken bomen als luciferstokjes en er waaide een feesttent om, meldt de omroep. De zwaarste windstoot van 127 kilometer per uur werd gemeten in Utrecht, aldus Weeronline.

Code oranje

Normaal valt volgens het weerbureau in de maand juni gemiddeld 68mm regen, maar lokaal was dat nu ruim 40 mm. Weeronline noteerde tijdens de buien ongeveer 72.500 bliksemontladingen. Vanuit het westen van het land kwamen meldingen binnen van hagelstenen tot 4 centimeter in doorsnee.

Het KNMI heeft de waarschuwing met code oranje in de vroege ochtend ingetrokken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wateroverlast en stormschade door noodweer
Sluiten