Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 jun 2019 / 07:14 uur

VVD gaat vorm van rekeningrijden onderzoeken

Volgens fractievoorzitter Klaas Dijkhoff is een nieuwe manier nodig is om de automobilist te belasten nu steeds meer mensen elektrisch gaan rijden. De VVD gaat daarom onderzoeken of een vorm van rekeningrijden in de toekomst een mogelijkheid is.

Autorijders betalen momenteel hun deel via de pomp, zegt Dijkhoff in de politieke podcast Betrouwbare Bronnen. „Hoe meer je rijdt, hoe meer je tankt, hoe meer je betaalt." Die inkomsten vallen echter weg als mensen overstappen op een stekkerauto.

Voorlopig nog niet

„Als dat niet meer via de pomp gaat, moeten we nadenken hoe dat dan wel moet", zegt hij. „Je moet een manier vinden om ook elektrische rijders netjes hun fair share te laten betalen."

Volgens Dijkhoff is rekeningrijden voorlopig nog niet nodig. Maar binnen de partij wordt er gewerkt aan een plan voor de verkiezingen van 2021. Het wordt in ieder geval geen spitsheffing, laat de VVD-voorman weten. „Heel veel mensen moeten gewoon op die tijd in de auto zitten. Eigenlijk is het dan gewoon een lastenverhoging, want ze hebben geen keuze."

Reageer op artikel:
VVD gaat vorm van rekeningrijden onderzoeken
Sluiten