Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 2 jun 2019 / 17:59 uur

VS wil zonder voorwaarden met Iran praten

De Verenigde Staten zijn bereid om zonder voorwaarden vooraf met Iran te gaan praten over het verminderen van de spanningen tussen de twee landen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zondag gezegd. Hij voegde eraan toe dat Iran zich wel als een normale natie moet gedragen.

De Iraanse president Hassan Rohani had zaterdag gezegd dat Iran wel met Washington rond de tafel zou kunnen gaan zitten als de Amerikaanse regering respect toont voor het regime in Teheran. Rohani zei dat Iran niet zou buigen voor druk om te gaan onderhandelen.

Woordspel

In een reactie op het aanbod van de Verenigde Staten zei het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag een verandering in het gedrag van de Amerikanen te verwachten en niet alleen maar een woordspel. „De nadruk van Pompeo op de voortzetting van maximale druk op Iran is de oude, verkeerde politiek die hervormd moet worden."

De relatie tussen de VS en Iran is sterk verslechterd sinds het aantreden van president Donald Trump. Hij trok zijn land een jaar geleden terug uit de nucleaire deal met Teheran en heeft weer omvangrijke sancties ingesteld. Ook voerden de VS hun militaire aanwezigheid op in de Perzische Golf.

Reageer op artikel:
VS wil zonder voorwaarden met Iran praten
Sluiten