Metro
Metro Nieuws 17 jun 2019 / 08:59 uur

Voedsel in tien jaar tijd 14,5 procent duurder

In tien jaar tijd zijn de prijzen van voedingsmiddelen met 14,5 procent gestegen. Groente en fruit werd in deze periode vijf keer duurder en zijn daarmee de grootste stijgers. Dat meldt het CBS maandag.

Voor zuivelproducten moeten consumenten 16 procent meer neerleggen dan tien jaar geleden. De prijs van brood en granen steeg met 11 procent. De prijzen van producten als snoepgoed, kruiden en sauzen stegen met 4,9 procent.

Grootste stijging

Niet alleen etenswaren, maar ook goederen en diensten stegen met 16 procent in prijs. De grootste prijsstijging voor etenswaren vond in mei van dit jaar plaats. Voedselproducten waren 3,8 procent duurder dan slechts één jaar geleden. Het was de grootste prijsstijging van de afgelopen tien jaar.

Vlees en vis werden bijna 5 procent duurder, fruit juist iets goedkoper. Een maaltijd thuis laten bezorgen of lekker uit eten gaan kostte gemiddeld 4 procent meer.

Verhoging tarief

Huishoudens besteden tegenwoordig gemiddeld 10 procent van de consumptie-uitgaven aan voedsel. Een kwart daarvan gaat naar vlees en vis, ruim 20 procent naar groente en fruit.

Een van de oorzaken van de prijsstijgingen is de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent van afgelopen januari.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voedsel in tien jaar tijd 14,5 procent duurder
Sluiten