Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 jun 2019 / 07:32 uur

Vliegtuig van de luchtmacht met pech aan de grond

Een vliegtuig van de Nederlandse luchtmacht heeft er geen zin in. Hij staat namelijk met pech aan de grond in de Verenigde Staten. Het KDC-10 toestel zou dienen als vliegend tankstation om F35’s bij te tanken op weg naar Nederland. Van die laatste was gepland dat ze richting Nederland zouden vliegen voor de Luchtmachtdagen van vrijdag 14 en zaterdag 15 juni.

„De KDC-10 is een transporttoestel dat voor verschillende doeleinden wordt gebruikt", legt een woordvoerder van Defensie uit. „Waaronder dus bijtanken in de lucht." Volgens de woordvoerder is het niet de eerste keer. „Het gaat om een oud type toestel, dat vaker met mankementen te kampen heeft."

Airbus

Om die reden wordt de KDC-10 nu ook vervangen. Voor de Multi Role Tanker-Transport van Airbus om precies te zijn. Dit staat voor volgend jaar op de agenda. Nederland koopt, samen met een aantal andere landen, zes toestellen. Die zullen neergezet worden op de luchtbasis in Eindhoven.

Mogelijk zijn de F35’s alsnog op tijd in Nederland. Wel zullen ze tussenstops moeten maken, in bijvoorbeeld IJsland.

Gulfstream-vliegtuig

Minister van Defensie Ank Bijleveld en Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer strandden deze week met een Gulfstream-vliegtuig van Defensie op de Azoren.

Een gepland bezoek aan Sint-Maarten, Saba, Sint-Eustatius en Curaçao kon daardoor niet doorgaan. Inmiddels is de minister (bijna) thuis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vliegtuig van de luchtmacht met pech aan de grond
Sluiten