Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 7 jun 2019 / 05:50 uur

Verrassend hoog aantal kinderbruidegoms

Ongeveer 115 miljoen jongens en mannen zijn getrouwd toen ze nog kind waren. Een op de vijf jongens daarvan trouwt voor zijn vijftiende. Dat meldt kinderrechtenorganisatie Unicef in een rapport over kinderhuwelijken uit 82 landen.

Gestolen jeugd

„Kinderhuwelijken stelen de jeugd", zegt Unicef-directeur Henrietta Fore. „Kinderbruidegoms krijgen verantwoordelijkheden waar ze misschien nog niet klaar voor zijn. Te jong trouwen betekent te jong vader worden. De druk om geld te verdienen voor het gezin staat opleiding en kansen op een carrière in de weg."

Meer bruiden dan bruidegommen

Kinderhuwelijken komen voor in alle werelddelen, maar vooral in de Centraal-Afrikaanse Republiek (28 procent), Nicaragua (19 procent) en in Madagaskar (13 procent). Het totaal aantal minderjarige kinderen dat op die manier trouwt, ligt op 765 miljoen. Minderjarige meisjes worden vaker uitgehuwelijkt dan jongens en hebben tot zes keer meer kans om voor hun achttiende te trouwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verrassend hoog aantal kinderbruidegoms
Sluiten