Metro
Metro Nieuws 14 jun 2019 / 06:01 uur

Vaders willen meer betrokken zijn bij opvoeding

Met Vaderdag om de hoek is het tijd om de rol van de vader in Nederland onder de loep te nemen. Vrijdag overhandigt kenniscentrum Rutgers het rapport ‘The State of Dutch Fathers. Vaderschap in Nederland: van willen naar doen’ aan minister Koolmees.

In het rapport staat dat vaders toe zijn aan een cultuuromslag omtrent dit onderwerp. Ze willen na de geboorte van hun kind meer betrokken zijn bij de opvoeding, maar doen dit vaak niet (genoeg) omdat ze zich daarin niet genoeg gesteund voelen. Niet alleen door hun werkgever, maar ook bijvoorbeeld door de sociale omgeving en collega’s. Opvoeden is nog een ‘moedersding’.

Het moment

Het rapport laat zien wat er moet gebeuren om de nieuwe wet WIEG (Wet Invoering Extra Geboorteverlof) en het aanvullende geboorteverlof vanaf 2020 een succes te maken. „Die nieuwe wet geeft vaders recht op vijf dagen volledig uitbetaald verlof direct na de geboorte. Vanaf 1 juli 2020 kunnen vaders daarnaast gebruik maken van het aanvullend geboorteverlof van vijf weken tegen 70 procent van hun salaris. Nu is het moment om te zorgen dat ze het ook echt gaan gebruiken", zegt Ton Coenen, de directeur van Rutgers.

Daarnaast moet de focus bij zorg- en onderwijsinstellingen minder op moeders liggen, aldus het rapport. Op die manier zou een gelijkere samenleving ontstaan waarin mannen meer kunnen zorgen en vrouwen meer kunnen werken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vaders willen meer betrokken zijn bij opvoeding
Sluiten