Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 jun 2019
Leestijd: 1 minuut

Urenlang pensioenoverleg was ‘goed gesprek’

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken zegt dat het overleg over een nieuw pensioenstelsel goed is verlopen. „We hebben een goed gesprek gehad”, zeiden hij en Mark Rutte na een zes uur durend pensioenoverleg. Maar er is nog geen akkoord.

Dinsdag gaan de partijen eerst in eigen kring overleggen. Daarna gaat het gesprek weer verder. Volgens Koolmees zijn alle moeilijke onderwerpen aan bod gekomen. Zo werd er gesproken over de verhoging van de AOW-leeftijd en de zware beroepen. „Ik ben een optimistisch mens”, zei Koolmees. Verder wilde hij niets kwijt.

Voorzichtig

De minister zat de afgelopen week met alle hoofdrolspeler om tafel om hun wensen aan ten horen. Aan het begin van het overleg waren de deelnemers nog voorzichtig. „We kijken wat het kabinet op tafel legt”, zei Han Busker van het FNV. Ook Hans de Boer van de werkgeversorganisatie VNO-NCW durfde niet te zeggen of ze eruit zouden komen.

Over de vernieuwing van het pensioenstelsel wordt al negen jaar gesproken en in november mislukte het overleg tussen het kabinet, werkgevers en vakbonden. De hervorming van de oudedagvoorziening is een van de belangrijkste opdrachten die het kabinet zich heeft gesteld.

Brede steun

Ook spraken Rutte en Koolmees met de leiders van GroenLinks en de PvdA. Het kabinet wil namelijk een zo breed mogelijke steun voor een pensioenakkoord. In de Eerste Kamer heeft de coalitie ook geen meerderheid en bovendien is steun van de linkse partijen belangrijk voor het FNV.

Na het overleg waren GroenLinks-leider Jesse Klaver en Lodewijk Asscher van de PvdA enigszins optimistisch. Ook zij hadden het over een ‘goed gesprek’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.