Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 10 jun 2019 / 09:59 uur

‘Twee Nederlandse IS-wezen opgehaald in Syrië’

Twee jonge Nederlandse weeskinderen zijn zondag uit een vluchtelingenkamp in het noorden van Syrië gehaald en overgedragen aan een Nederlandse delegatie. Dat hebben de ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) maandag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat volgens de bewindslieden om kinderen die onder erbarmelijke omstandigheden en zonder enige vorm van ouderlijk gezag in het kamp verbleven. De kinderen konden naar Nederland met hulp van de Franse overheid, die zelf Franse kinderen heeft teruggehaald. De twee Nederlandse kinderen zijn overgedragen aan hun Nederlandse voogd. Ze waren eerder door een rechter aan de voogd toegewezen. Toen is gekeken hoe de twee naar Nederland konden worden gehaald. Blok en Grapperhaus doen verder geen mededelingen over de kinderen.

De kinderen zaten in vluchtelingenkampen waar tienduizenden mensen verblijven.

Terugkeer uit regio complexe zaak

Begin dit jaar zei Nederland te onderzoeken of het mogelijk is om een aantal vrouwelijke Syrië-gangers en hun kinderen terug te halen naar Nederland. Premier Mark Rutte benadrukte toen dat er geen Nederlanders naar Noord-Syrië gaan om de vrouwen en hun kinderen op te halen.

Het kabinet kijkt steeds of en hoe de kinderen van overleden uitreizigers kunnen terugkeren. Nederland wil het welzijn van kinderen steeds voorop laten staan door bescherming en zorg te bieden, zoals is afgesproken in het internationale verdrag over de rechten van het kind (IVRK).

De terugkeer uit de regio is een complexe zaak, benadrukt het kabinet keer op keer. Zo moet kunnen worden vastgesteld dat de kinderen de Nederlandse nationaliteit hebben. Dat is moeilijk omdat de situatie onveilig is en Nederland geen mensen naar onveilig gebied stuurt. Ook zijn er geen diplomatieke betrekkingen.

Meer dan honderd Nederlanders vast

Meer dan honderd Nederlanders zitten vast in Syrisch-Koerdische vluchtelingenkampen en in gevangenissen. Volgens cijfers van begin mei van de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD gaat het om 55 volwassen Syrië-gangers en 85 kinderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Twee Nederlandse IS-wezen opgehaald in Syrië’
Sluiten