Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 25 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Tijd voor de airco: deze mythes zijn wel/niet waar

We zitten momenteel midden in de eerste hittegolf van het jaar en hier en daar worden de hitteplanne uitgerold. De meeste van ons zoeken dan ook snel de verkoeling van een goed gekoeld kantoor of woonkamer op. Maar telkens wanneer de airconditioner op volle toeren draait duiken er ook weer een aantal hardnekkige mythes op. Ferry van der Heiden van LG Air Solutions licht er voor Metro zes voor je uit.

De filters moeten één keer per jaar schoongemaakt worden

Fabel. Het reinigen van je filters eens in de twee a drie maanden zorgt voor efficiëntie van je airconditioner. Daarnaast verbetert het ook de kwaliteit van de lucht die de airconditioner uitblaast.

Van airconditioners word je ziek

Fabel. Verkoudheid wordt veroorzaakt door virussen en niet door koude temperaturen. Echter kunnen stof en allergenen in een HVAC-systeem (Heating, Ventilation and Air Conditioning) wel allergiesymptomen veroorzaken en een ongezonde omgeving creëren. Daarom is het dus zo belangrijk om regelmatig de filters te reinigen.

Airconditioners zijn niet overal even effectief

Feit. Sensoren en andere componenten kunnen worden beïnvloed door de warmte van apparaten in de buurt en direct zonlicht. Daarnaast kunnen voorwerpen in de buurt van een airconditioner een goede luchtstroom en luchtverdeling belemmeren.

Het koudemiddel moet elk jaar vervangen worden

Fabel. Koudemiddelen mogen alleen worden vervangen wanneer dat echt noodzakelijk is. Als het koudemiddel in je systeem elk jaar vervangen moet worden is er waarschijnlijk een ernstigere oorzaak voor dit probleem. Het is dan goed contact op te nemen met je installateur.

Je airconditioner lager instellen dan de gewenste temperatuur heeft geen effect op de snelheid waarmee de ruimte verkoeld wordt

Feit. HVAC-systemen kunnen niet sneller presteren dan dat ze zijn ontworpen om te presteren. Het afstemmen van de temperatuur hoger of lager zal er dan ook niet voor zorgen dat je er sneller koel bij zit.

Je airconditioner de hele dag aanlaten bespaart geld

Fabel. Je bespaart juist geld door je airconditioner uit te schakelen wanneer je niet thuis bent. Een goede isolatie en geïsoleerde ramen houden de temperatuur langer op peil en zorgen ervoor dat de buitenlucht niet in het huis binnendringt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.