Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 jun 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Studenten kunnen toetsvragen online kopen’

Toetsvragen van examens op universiteiten zijn eenvoudig te koop via internet. Het gaat om zogenaamde testbanks, die alleen voor docenten bedoeld zijn. Ook antwoorden op de vragen worden verhandeld.

Dat blijkt uit onderzoek van het AD. De vragen, met soms bijbehorende antwoorden, stonden al voor een paar tientjes te koop op websites als Stuvia. Na vragen van het AD heeft Stuvia de bestanden direct verwijderd. „Dit mag niet verhandeld worden via ons”, aldus een woordvoerder tegen de krant.

Inspiratie

De testbanks zijn lange lijsten met vragen en antwoorden die docenten kunnen gebruiken als oefenmateriaal of als echte tentamen- en examenvragen. Grote Engelstalige uitgeverijen leveren ze vaak bij de studieboeken van hun universitaire lesmethodes.

De Universiteit van Amsterdam kwam er vorig jaar bij het samenstellen van een tentamen achter dat de studenten van de testbank wisten. Het zou sowieso niet de bedoeling zijn dat docenten de vragen uit de testbands gebruiken voor tentamens en examens. Maar volgens het AD zouden dergelijke vragen nog steeds gebruikt worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.