In het nieuws

Station nog altijd centraal bij medeoprichter Metro

De drie pioniers die Metro oprichtten in 1999: in het midden Bart Lubbers, links staat Falk Madeja, rechts Tiago Jurgens

Foto van 'Iris Hermans'

20 JUN 2019

Fastned-ondernemer Bart Lubbers is een van de oprichters van Metro Holland. Spannende tijden waren die begindagen, waarop werd geproost met champagne op het station, in koffiebekers.

Die allereerste

Nog steeds dezelfde grote lach als toen. Ogen die vol zin de camera -en de wereld- in kijken. Zelfs het brilmontuur oogt hetzelfde, alleen zijn haarkleur is veranderd. Naast hem twee andere, toen nog, dertigers. Met de een dronk hij vorige week nog een biertje, de ander is vijf jaar geleden overleden. In hun handen die allereerste Metro. ‘NAVO-troepen vinden concentratiekampen’ kopt de voorpagina. Het contrasteert met de uitgelatenheid en opwinding die hij die begindag ervaarde. ,,Het waren spannende tijden. We begonnen aan een heel nieuw avontuur. Het was de eerste nieuwe krant in 100 jaar, en werd al gauw de tweede meest gelezen.”

Kick

'Midlife-millennial' Bart Lubbers: ,,het draait allemaal om momenten en het maken van herinneringen.”

Bart Lubbers, nu 53, is een van de drie oprichters van de Nederlandse editie van Metro. Hij strijkt even over het fotolijstje dat zijn vrouw voor het interview nog snel aan hem heeft meegegeven. Samen met Duitser Falk Madeja die altijd ‘een rugzak vol kranten’ met zich meedroeg en nog altijd goede vriend Tiago Jurgens, met wie hij tijdens zijn studententijd in hetzelfde Utrechtse studentenhuis woonde, poseert hij lachend voor de camera. ,,Ik weet nog dat we die dag de trein pakten en zagen hoe iedereen Metro zat te lezen...” Gaf zeker een kick, knikt de ondernemer, ,,het was ons gewoon echt gelukt.”

We zitten in een lichte ruimte van startup Fastned dat bouwt aan een Europees netwerk van snellaadstations voor elektrische auto’s wordt gewerkt en dat hij samen met compagnon Michiel Langezaal in 2012 heeft opgericht. Bart Lubbers praat rustig, lacht graag, stelt vol interesse vragen terug en neemt alles bedachtzaam in zich op.

Aan de wand foto’s van hun verschillende laadstations die opvallen door de duurzame esthetiek, met bijna Gaudí-eske daken en zonnepanelen. Het idee voor deze stations kreeg hij eigenlijk dankzij Metro, vertelt hij, ,,ook toen bleken stations cruciaal.” We gaan weer terug in de tijd, naar de dag waarop Falk, wiens toenmalige vriendin Lubbers kende, hem benaderde en enthousiast vertelde wat hij in Zweden had gezien: gratis kranten in de metro. Een groot succes daar, ,,maar Falk, we hebben hier bijna geen metro’s!”, was de eerste reactie, meteen gevolgd door ‘wel een geweldig idee...’ en hij ging eens goed nadenken, iets wat Lubbers graag doet. Hij vroeg jurist Tiago aan te sluiten en al gauw hadden de drie pioniers een plannetje. Wat nou als we een heel dicht netwerk van treinstations voor de distributie gebruiken?

Champagne

Lang verhaal kort: na een jaar van onderhandelingen met de NS, rolde er een distributiecontract uit, waardoor Zweden -grondlegger Metro- wilde investeren. Herinneringen komen weer boven. ,,Toen we hadden getekend, toverde Falk een fles champagne tevoorschijn, maar we konden op het station geen glazen vinden. We hebben geproost met koffiebekertjes, het smaakte meer dan goed.”

Ze zochten journalisten, een pand en een drukker, vormden een redactie en een sales-afdeling. Alles from scratch. Het waren andere tijden journalistiek. Tijden waar de traditionele verhouding kopij-advertenties 60-40 werd omgedraaid. Tijden waarin de salesafdeling knikkers in een transparante buis deed wanneer een advertentie werd verkocht, iedereen had zijn eigen kleur. ,,Werkte enorm stimulerend, en hoe meer advertenties verkocht, hoe meer pagina’s om te schrijven. Dus de interactie tussen redactie en sales was groot.” Na jarenlang commissaris te zijn geweest en Metro ook in veel andere landen was geïntroduceerd, verkocht hij in 2005 zijn aandelen. Het was weer tijd voor nieuwe avonturen.

Midlife-Millennial

Lubbers maakt er geen geheim van dat Metro hem geen windeieren heeft gelegd. Integendeel, ,,hierdoor kon ik weer investeren in nieuwe dingen.” Zo kocht hij meerdere Amsterdamse horecazaken en een kinderboekwinkel met zijn vrouw Marieke. De winkel is er niet meer, zijn vrouw gelukkig wel, met wie hij vier kinderen in de leeftijd van 16-21 heeft en behalve succesvol ondernemer is Lubbers ook een echte familieman. Niet iemand van grote woorden of grote uitgaven. Geen (elektrische) Jaguars voor hem -,,ik rijd in een kleine Opel, elektrisch ja, maar gebruik hem bijna nooit”- of Moët en Beluga-bacchanalen.

Nee hoor, schudt hij het nuchtere hoofd, hij leeft en is eigenlijk heel eenvoudig, zonder simpel te zijn. ,,Geld interesseert me niets. Ik geniet het meest als ik met mijn vrouw op de bank zit en ik de krant lees. Of een boek van Grisham, ik houd van zijn pageturner suspense.” Of, zoals hij eergisteren nog aan den (bijna) blote lijve ondervond, wanneer hij een duik neemt in het kanaal tegenover zijn huis in Noord. ,,Geweldig toch dat dat gewoon kan in Amsterdam?” Daar gaat hem om bij deze midlife-millennial: ,,het draait allemaal om momenten en het maken van herinneringen.”

Vader Ruud

Zijn vader overleed vorig jaar. Ruud Lubbers, de voormalig no-nonsense minister-president met het karakteristieke hoofd. Elke dag denkt hij aan hem. Hij mist hem. ,,Het maakt niet uit wat je doet, of je nu bakker of balletdanser bent, maar probeer het zo goed mogelijk te doen, heb ik van hem geleerd, net zoals hij dat zelf altijd heeft gedaan en ik nu mijn kinderen meegeef.”

Bart Lubbers is zo iemand die op het goede moment kansen ziet en deze ook grijpt. Toch past idealistische pionier beter bij hem dan realistische opportunist, wat vaak een wat negatieve connotatie heeft. Anderhalf uur in gesprek met hem en je gaat vol energie en nieuwe ideeën naar huis. En met zijn boek The Fastned Storyonder de arm. Onbedoeld een behoorlijk inspirerende man, maar hij gruwelt spontaan van die bewoordingen. ,,Ik vind dat altijd zo verschrikkelijk, van die mensen die anderen per se met hun verhaal willen inspireren...” Doe maar lekker normaal en wat je zelf wil, ,,en neem altijd de tijd om veel na te denken.”

Over Fastned

Op de dag af 20 jaar na de lancering van de allereerste Metro, gaat Fastned vrijdag naar de beurs. ,,Vandaar dat ik ook geen uitspraken mag doen over de omzet”, zegt Bart Lubbers met een knipoog. Fastned heeft nu 101 laadstations: 88 in Nederland, 12 in Duitsland en 1 in het Verenigd Koninkrijk, op veelal strategische plekken langs de snelweg, ,,en er zitten nog heel veel in de pijpleiding, onze missie is op naar de duizend.” Van Den Ruygen Hoek tot Elsgeest en Honswijck, de gegevens van alle stations staan op een groot scherm op hun kantoor, met daarachter hoeveel er is opgeladen. Ook een scherm met heel andere cijfers. Een tien, nog een tien, een acht. ‘Prima, heel erg gemakkelijk’ en ‘nicht compliziert’. De reacties van de gebruikers vanuit de app.

Ja, Fastned gaat lekker, een bedrijf op het juiste moment op de juiste plek. ,,Op een dag rijden we hier allemaal elektrisch en die dag komt sneller dan we nu denken.” En dat zegt hij niet als visionair, maar als realist, want na 2030 worden geen benzineauto’s meer verkocht. ,,Er zullen dan hopelijk net zoveel laadpunten zijn als nu tankstations.” Hij ziet andere ‘laadbedrijven’ niet als concurrentie. Sterker nog: hoe meer laders, hoe beter, want het aantal elektrische auto’s groeit rap. ,,Anders wordt het straks net zoiets als dat iedereen bier drinkt en er maar één café is, of maar één tap op een festival!”


Zes arrestaties bij antiterreuractie Duitsland

Duits politie/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

8 MIN

Bij een grote actie tegen een vermeende terreurgroep heeft de politie in Duitsland zes mannen gearresteerd. Onder anderen speciale eenheden van de politie deden donderdag in alle vroegte invallen op adressen in Keulen en Düren.

Aanleiding was het vermoeden van de inlichtingendiensten dat in islamitische kringen plannen werden gesmeed voor een terreuraanval. De actie richtte zich vooral op een adres in Düren.

Libanese afkomst


Likeability of6

WIN! Rijksmuseum Escape Game voor 5 personen

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 06:00

Ben jij, inventief, scherp en een echte puzzelaar? Heb jij een gevoel voor avontuur en durf jij het gebaande pad te verlaten? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 5 tickets voor de compleet vernieuwde Escape Game in het Rijksmuseum. Alleen deze zomer te spelen!

BEKIJK OOK


like
user_f2973dee4a2ad03b3e38062c064af89acea89d24_avataruser_3c4d955686a4d6a148ca7218aeee91343d4791e6_avataruser_dfa9f39fa957b109eaf88d20f94001af6133895f_avatar

+2


Meeste creditcards worden gestolen in Nederland

Niet Spanje of Frankrijk, maar Nederland staat - ook in de vakantieperiode - bovenaan de lijst van landen waar de meeste creditcards gerold worden. Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

1 UUR

Tijdens een stedentrip in drukke steden als Barcelona, Parijs of Rome zijn we vaak extra alert op onze portemonnee. Maar in eigen land lijkt dat iets minder het geval. Niet Spanje of Frankrijk, maar Nederland staat - ook in de vakantieperiode - bovenaan de lijst van landen waar de meeste creditcards gerold worden. Op 2 en 3 staan Spanje en Frankrijk, gevolgd door Italië en Portugal.

In 8 procent van de gevallen is er na diefstal van de creditcard ook echt sprake van schade. Gemiddeld gaat het daarbij om een schadebedrag van 800 euro. Dat blijkt uit cijfers van International Card Services (ICS). En in te veel gevallen wordt de pincode bij de creditcard bewaard.

Nederlanders gebruiken creditcard veel


Lotte gaat nooit zonder oordoppen op pad

Lotte gaat nooit zonder oordoppen op pad

Lotte van der Wijk.

In samenwerking met VeiligheidNL

6 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Lotte van der Wijk (23) uit Groningen, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt zij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Lotte, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Om mijn oren te beschermen.


Hitte verovert groot deel Europa

Hitte verovert groot deel Europa

Een briesje aan de Europese stranden zal voor verkoeling zorgen. / Jerry Lampen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

3 UUR

In vrijwel geheel Zuid-Europa blijft het de komende dagen – voor al diegenen die dit weekend afreizen – heerlijk zonnig, droog en warm. De komende week verovert de hitte echter grote delen van Europa, stelt Weeronline. Niet overal is dat het geval. In Centraal-Europa en Groot-Brittannië wordt het wisselvalliger en komen buien voor.

Komende dagen

In Zuid-Europa wordt het warm tot heet. Aan de costa’s in Spanje zal het de komende dagen 28 tot 31 graden zijn, in het Spaanse binnenland stijgt de temperatuur lokaal naar 37 graden. Ook in Italië zal het met 28 tot 31 graden vooral aangenaam zijn als je op het strand zit. Boven het vasteland van Griekenland is er kans op onweer, maar is het aan de kust met 28 tot 32 graden vooral prima strandweer.


Midnightsnack en bodycheck in dit luxe dierenhotel

Rita de Vos met een van de hotelgasten in het buitenverblijf van dierenhotel Pocahondas

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 09:47

In dit landelijk gelegen dierenhotel met privézwembad, midnightsnack, dagelijkse bodycheck en vloerverwarming checken baasjes hun kostbaarste bezit in. ,, Slaap lekker schatjes, mama komt gauw weer terug.”

All inclusive


Nederland schaft extra F-35-straaljagers aan

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:20

Nederland schaft acht of negen F35-straaljagers extra aan. „Die komen bovenop de 37 waartoe het vorige kabinet al had besloten. En bij het volgende kabinet zal de defensiebegroting opnieuw omhoog moeten. Daartoe zijn we binnen de Navo ook verplicht." Dat zegt minister Ank Bijleveld van Defensie in een interview met Trouw.

„Binnen de Navo bungelen we qua uitgaven nog steeds onderaan. Dus we zullen extra stappen moeten zetten. Volgend jaar hebben we een herijking van de defensienota. Dat moet rond de voorjaarsnota van 2020 klaar zijn", aldus de minister.

Koers van dollar


Opgesloten in het Rijksmuseum

Opgesloten in het Rijksmuseum

Foto: Rijksmuseum.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 07:59

„Wie is jullie stagebegeleider?” Een vrouw van begin twintig, bril op, paardenstaart in, kijkt ons vragend aan. „Ah, ik zie het al”, zegt ze als twee Metro-verslaggevers zwijgen. „Jullie komen stagelopen bij Bert. Hij is er vandaag niet, dus hier is jullie stagepakket. Veel succes.”

Zo begint de Escape Game in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het is geen Escape Room, want je zit niet vast in een kamer, maar in het hele museum. De bedoeling: het mysterie rond de Nederlandse kunstschilder Johannes Torrentius oplossen.

Stagebegeleider


Likeability of5

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Grote brand bij papierrecyclingbedrijf in Staphorst

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:59

Bij een papierrecyclingbedrijf in Staphorst woedt een grote uitslaande brand. De brandweer is met meerdere eenheden uit de regio uitgerukt om het vuur te bestrijden.

Metershoog

De vlammen slaan metershoog uit het dak van het pand. De brandweer heeft een NL alert-verstuurd in verband met de enorme rookontwikkeling en raadt bewoners in de omgeving aan ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Vanwege grote rookontwikkeling zijn de omliggende woningen ontruimd.


Vakantie is goed, maar je hoeft niet op reis

Je vakantie annuleren? Dat werkt uitstekend!

Hoe ervaar je optimaal vakantiegeluk? Ver weg van huis betekent niet automatisch dat je meer bent uitgerust. Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 07:44

Ga je deze zomer kamperen, dan is dat negen van de tien keer oncomfortabeler dan thuis. Het begint al onderweg: met zijn allen in de bakoven richting Zuid-Frankrijk. ‘Ik zei toch dat we vandaag niet moesten gaan’, zeg je tegen de partner, terwijl de kinderen op de achterbank krijsen. Precies op het moment dat je aankomt, begint het te stortregenen. ’s Avonds kook je op een klein gasstelletje macaroni die half aangekoekt in de pan blijft zitten.

Maar tóch is kamperen het mooiste dat er is, zegt kampeerliefhebber Emiel Schenk, vanuit de auto op weg naar Italië. „Het is zo lekker. Je bent altijd buiten en hebt alles bij de hand.” Schenk kampeert al van jongs af aan en ook zijn vrouw heeft een liefde voor kamperen. „We hebben ook wel verdere reizen gemaakt, maar nu we kinderen hebben, gaan we toch het liefst met de tent op pad.”

Pre-vakantiestress


Likeability of5

Boete voor boerka op straat wordt 150 euro

Op dit beeld staat naar schatting 3% van alle boerkadragende vrouwen in Nederland /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het openbare wordt aankomende maand strafbaar. De politie zal vanaf augustus actief controleren op voorbijgangers die dit verbod overtreden.

Woensdagavond werd bekend hoe hoog de boete gaat worden, wie vanaf augustus zijn gelaat afdekt met een boerka of een integraalhelm zal 150 euro moeten betalen. Dit blijkt uit de beleidsregel die het Openbaar Ministerie heeft laten plaatsen in de Staatscourant.

'Boerkaverbod'


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Lyrische repliek op Eurovisieplannen Maastricht

Een visuele impressie van Eurovisie de MECC met een trotse directeur /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

We begonnen met tien steden die wel oren hadden naar de organisatie van het Eurovisie Songfestival, vijf hiervan dienden een officieel bidbook in en hiervan zijn er inmiddels alweer drie afgevallen. Rotterdam of Maastricht, een van deze twee moet het Eurovisie Songfestival van 2020 gaan organiseren. Nadat de bidbooks vorige week in ontvangst genomen waren, stonden deze week de stadsbezoeken op het programma. Woensdag bezocht de songfestivalcommissie Maastricht en donderdag is de Maasstad van Zuid-Holland aan de beurt.

Sietse Bakker van deze commissie was zeer onder de indruk van de plannen van de Limburgers. Volgens hem zal Rotterdam donderdag met een behoorlijk goede impressie moeten komen, willen ze het de Maastrichtenaren moeilijk maken. Maastricht als gaststad en MECC als concerthal maakten een positieve indruk op Bakker die eveneens werkzaam is als hoofd producer Events bij de NPO.


Likeability of3

Wilde Amerikaanse leger teken inzetten als wapen?

Gevaarlijke parasiet én biologisch wapen? /ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Het klinkt als een plot uit een dystopische sciencefictionfilm; een invasie van een leger bewapende teken dat op catastrofale schaal hel en verdoemenis verspreidt. Toch zal het Pentagon dit mogelijk moeten gaan onderzoeken, het Huis van Afgevaardigden stemde in met een voorstel dat hen hiertoe verplicht.

Uit dit onderzoek moet blijken of het Amerikaanse ministerie van defensie in de koude oorlog experimenten heeft uitgevoerd op teken en andere insecten. Het doel van deze vermeende tests was of ze wellicht als biologisch wapen ingezet konden worden, meldt CBS News.

Leger van teken


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Duitse vaccinatieweigeraars gaan op de bon per 2020

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De Duitse federale regering heeft het helemaal gehad met ouders die hun kinderen niet inenten tegen de mazelen en zet nu grof geschut in. Vanaf 2020 kunnen zogenaamde anti-vaxxers een boete op hun deurmat verwachten die kan oplopen tot 2500 euro.

Het plan wordt naar alle waarschijnlijkheid met een meerderheid aangenomen door de Bondstag en hiermee wordt het inenten tegen de mazelen vanaf maart volgend jaar verplicht, meldt VTR NWS.

Schoolverzuim


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Verdachte familie wijst naar elkaar na dood moeder

Gerechtsgebouw Utrecht/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Twee zussen en hun partners die worden verdacht van mishandeling en betrokkenheid bij de dood van hun (schoon)moeder, bleven dat laatste woensdag ontkennen voor de rechtbank Utrecht.

Ze spraken elkaar tegen en beschuldigden elkaar. Het slachtoffer, de 58-jarige Soraya Gooyer, werd eind oktober 2017 dood gevonden in haar woning in de wijk Overvecht. Ze stierf door 'samendrukkend geweld' op haar hals en kaak, stelden deskundigen vast.

Lange periode mishandeld


Vrouw (65) vast om dreigbrieven aan windmolenparken

Windmolens/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft een 65-jarige vrouw uit Emmen aangehouden die mogelijk dreigbrieven heeft verstuurd naar partijen die betrokken zijn bij de aanleg van windmolenparken.

De brieven waren gericht aan ondernemers en bestuurders. Agenten doorzochten dinsdag haar huis, woensdag meldde zij zich op last van de politie op het bureau. De politie heeft woensdagochtend nog zes huiszoekingen gedaan en zegt meerdere aanhoudingen niet uit te sluiten. Er zijn huizen doorzocht in Meeden, Nieuw-Buinen, Tweede Exloërmond, Groningen, Oude Pekela en Stadskanaal.

Drie eerdere arrestaties


Likeability of5

Musk ontwerpt chip die brein computer laat besturen

Elon Musk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

We hoorden hem vooral over zijn raketplannen, maar op de achtergrond lijkt Elon Musk bezig te zijn geweest met iets anders groots: een chip waardoor je brein een computer kan besturen.

Tests bij een aap

Musk en zijn bedrijf Neuralink hebben een persconferentie gehouden. Daar maakten ze bekend dat ze een chip hebben ontwikkeld voor in het menselijk brein, die verbonden is met een computer. De eerste tests met een aap zijn goed verlopen en Neuralink hoopt binnenkort verlamde mensen te kunnen helpen.


likedislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_72674f9aa37b1ade0c8257363a2213addabd7350_avatar

Likeability of5

Vrouw valt uit flat te pletter tijdens sekspartij

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een vrijpartij kan het begin betekenen van een nieuw leven. Een vrouw uit Rusland is echter om het leven gekomen doordat ze tijdens de seks naar beneden viel.

De 30-jarige had samen met haar partner tijdens het bedrijven van de liefde de vensterbank bij een van de ramen van hun appartement in Sint-Petersburg opgezocht. Daar ging het er zo wild aan toe, dat ze op een gegeven moment beiden naar beneden vielen.

Weer aan het feest


like
user_2e6ccdbee1638b056fec6944e4587173488eb161_avatar