Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 1 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Scooter huren op vakantie? Dat gaat steeds vaker mis

Het is natuurlijk een ideaal vakantiebeeld. Lekker naar Bali, scootertje huren en het eiland verkennen. Toch is het oppassen geblazen: er gebeuren steeds meer ongelukken met scooters in het buitenland. Dat blijkt uit cijfers van alarmcentrale Eurocross, meldt de Volkskrant.

Sinds medio 2016 behandelde de centrale ruim duizend meldingen, waarvan 564 met een medische hulpvraag.

Waarom gaat het mis?

Het verkeer in Azië en Zuid-Europa is vaak anders dan wij hier in Nederland gewend zijn. Soms moet je in een ander land links rijden of gelden er andere regels en gebruiken. Ook is het wegdek vaak een stuk slechter. Daar komt nog bij dat huurscooters vaak een grotere motorinhoud hebben (minstens 110cc) dan een brommer (50cc). Simpel gezegd: een ongeluk zit dan in een klein hoekje.

Medische repatriëring

En daar ga je dan, al toerend in je korte broek en je slippers op de scooter door het land. De gevolgen een scooterongeluk zijn doorgaans ernstig, aldus arts Floriana Luppino van de alarmcentrale tegenover de Volkskrant. „Het aantal meldingen stijgt en de ernst van het letsel lijkt toe te nemen.”

Luppino: „De eerste – noodzakelijke hulp – is altijd gedekt, maar daarna onderzoeken verzekeraars of dat ook geldt voor de vervolgkosten."

Een medische repatriëring (waarbij je wordt teruggebracht naar eigen land) kan in extreme gevallen zo’n 100.000 euro kosten. Die kosten moeten door de patiënt of familie worden opgehoest. „We zien crowdfundingacties van wanhopige ouders die hun kind terug willen", aldus Luppino.

Kan ik nu helemaal geen scooter meer huren?

Betrokkenen melden dat als je tóch graag een scooter wil huren op vakantie, je een scooter moet nemen met een motorinhoud van 50cc.

Deze scooters zijn echter zeldzaam, daarom kan je natuurlijk ook altijd – zo Hollands als we zijn – voor de vertrouwde fiets gaan. Lekker veilig, in je korte broek en op je slippers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Scooter huren op vakantie? Dat gaat steeds vaker mis
Sluiten