Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 30 jun 2019 / 16:35 uur

Rutte: niks mis met gesprek Máxima en Saudiër

Minister-president Mark Rutte vindt het „prima verdedigbaar" dat koningin Máxima bij de G20-top in Japan sprak met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, zonder de moord op journalist Jamal Khashoggi ter sprake te brengen. „Sterker nog, zo hoort het te gaan", aldus de premier.

Khashoggi

De Saudische kroonprins is volgens onderzoekers van de Verenigde Naties zelf betrokken bij de spraakmakende moord op Khashoggi. Dat Máxima hem desondanks ontmoette in haar hoedanigheid als VN-gezant, zonder de kwestie ter sprake te brengen, kwam haar op felle kritiek te staan.

Rutte is echter van mening dat dat onterecht is. „In dat soort gesprekken is het gebruikelijk dat ze zich concentreert op haar onderwerpen", aldus de premier. Het is volgens hem ondoenlijk voor de koningin om eerst „de hele VN-agenda" af te werken.

Ook was dat volgens Rutte „niet haar rol op dat moment". De Saudi’s zijn volgens hem volledig op de hoogte van de afschuw in Nederland over de moord op Khashoggi. „Het zou echt ongepast zijn geweest als Máxima dat aan de orde had gesteld. Nederland doet dat bilateraal, op alle mogelijke manieren."

Zeer ontstemd

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma toonde zich eerder zeer ontstemd over de ontmoeting, die volgens hem de Saudi’s alle gelegenheid gaf hun omstreden kroonprins te presenteren als een gerespecteerd wereldleider. Wie daarvoor toestemming gaf, „begrijpt niks van diplomatie en nog minder van beeldvorming", zei hij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rutte: niks mis met gesprek Máxima en Saudiër
Sluiten