Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 28 jun 2019 / 05:29 uur

Rookverbod festivaltenten wordt vaak overtreden

In festivaltenten en shishalounges wordt nog vaak het rookverbod (het verbod op het roken van tabak op verschillende plekken) overtreden. Ook kunnen jongeren onder de 18 jaar regelmatig nog makkelijk tabak en e-sigaretten kopen in winkels. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De NVWA heeft vorig jaar bij 115 inspecties op evenementen en festivals 55 boetes en twee waarschuwingen gegeven. Bij shishalounges wordt het rookverbod nog vaker overtreden. Bij 60 procent van de controles bleek dat tabak werd gerookt.

Slechte controle

Inspecteurs controleerden ook bedrijven op de verkoop van tabak en e-sigaretten. Bij bijna 5000 controles zagen inspecteurs 589 keer dat een jongere die mogelijk nog geen 18 jaar was probeerde tabak te kopen. Bij ongeveer een kwart van deze kooppogingen werd de leeftijd door de verkoper niet of niet goed gecontroleerd. Deze bedrijven kregen een boete.

Uit onderzoek blijkt verder dat jongeren onder de 18 jaar makkelijker tabak kunnen kopen. Bij tabakswinkels lukte het 62 procent in 2016 om tabak aan te schaffen, tegen 94 procent in 2018. Bij supermarkten steeg die slaagkans van 53 procent naar 81 procent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rookverbod festivaltenten wordt vaak overtreden
Sluiten