Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 jun 2019
Leestijd: 1 minuut

Publieke omroep wordt deels vrij van reclame

De publieke omroep zal binnenkort deels vrij zijn van reclame. De coalitiepartijen zijn overeengekomen dat tot 20.00 uur geen reclame meer op de buis te zien zal zijn. Online verdwijnen spotjes en advertenties helemaal. Bronnen rond het Binnenhof bevestigen berichtgeving van RTL Nieuws en De Telegraaf hierover.

Venster voor regionaal nieuws

Het slecht bekeken derde net NPO3 blijft behouden. Het moet wel plaats gaan bieden aan regionaal nieuws. De zender wordt een ‘venster’ waardoor kijkers hun eigen provinciale of regionale zender kunnen zien.

Aspirant-omroepen hoeven voortaan niet meer 150.000 leden te werven om aanspraak te blijven maken op zendtijd. Een derde daarvan is straks genoeg. Voor omroep PowNed, ooit opgericht door GeenStijl, valt daardoor het doek. WNL en Human kunnen wel blijven bestaan. NOS en NTR gaan samen.

Minder inkomsten

Omdat de omroepen minder inkomsten kunnen vergaren met de verkoop van reclamezendtijd, schiet het Rijk te hulp. Minister Arie Slob (Media) legt 40 miljoen euro per jaar bij. De NPO zou dat extraatje dit jaar eigenlijk voor het laatst ontvangen.

Over de toekomst van de NPO is maandenlang verhit onderhandeld. Slob concludeerde bij zijn aantreden dat het bestel op de schop moet, omdat de omroepen steeds minder verdienen aan reclame.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.