In het nieuws

ProRail bereidt spoor voor op drukte F1 Zandvoort

Er wordt komend jaar veel drukte in de trein naar Zandvoort verwacht/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

5 JUN 2019

ProRail zet vaart achter de plannen om in 2020 rond de komst van de Formule 1-race in Zandvoort meer treinen te laten rijden naar station Zandvoort. De technische aanpassingen waardoor er meer vermogen op de bovenleiding komt, worden in Formule 1-tempo uitgevoerd, meldt spoorbeheerder ProRail.

De NS maakte eerder bekend dat er plannen zijn voor twaalf treinen per uur, intercity’s en sprinters, waarmee elk uur gemiddeld tussen de 12.500 en 15.000 raceliefhebbers naar de Grand Prix van Zandvoort kunnen reizen. Dit betekent ook dat er gemiddeld elke vijf minuten een trein aan zal komen in de kustplaats.

Normaal twee per uur

Op een normale dag rijden op het traject tussen Haarlem en de badplaats twee treinen per uur. Om strandgangers op mooie zomerse dagen naar zee te vervoeren, kunnen dat er nu hooguit vier per uur worden. Door onder meer extra kabels aan te leggen komt er meer vermogen op de bovenleiding, waardoor oververhitting wordt voorkomen als er meer dan vier treinen per uur gaan rijden, aldus ProRail.

Ook wordt bekeken of het station er tijdelijk een perron bij kan krijgen om de vele reizigers sneller te kunnen laten in- en uitstappen. In het weekeinde van de Formule 1-race in Zandvoort houdt ProRail bovendien extra storingsploegen achter de hand om eventuele verstoringen snel te kunnen verhelpen.


Lees de krant van morgen nu alvast online

Lees de krant van morgen nu alvast online

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.

In de krant van morgen lees je onder meer over het feit dat vanaf 1 juli 2022 het verplicht is om op elke verdieping in huis een rookmelder te plaatsen en waarom dit volgens brandmannen en de Brandwondenstichting zo belangrijk is.

Verder gaat Metro in gesprek met de vier finalisten van The Voice of Holland. Emma, Sophia, Daphne of Stef: één van deze vier namen schalt vrijdagavond door de buis als jubileum-Voice of Holland.


Eerste besmetting coronavirus in Tilburg

Eerste besmetting coronavirus in Tilburg

De patiënt is kort geleden in de regio Lombardije geweest. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Er is in Nederland één persoon positief getest op het coronavirus. Dat zegt minister Bruno Bruin van Medische Zorg. 

Het gaat om een persoon van tegen de 50 in Tilburg. De patiënt is kort geleden in de regio Lombardije geweest, zegt het RIVM. Met labonderzoek is de diagnose COVID-19 vastgesteld. De man is twee keer positief getest op het virus, zegt Bruins. Dat is protocol, om fouten te voorkomen.

De patiënt die in Tilburg is opgenomen met het coronavirus is twee keer positief getest op het virus, zegt minister Bruno Bruins voor Medische Zorg in Nieuwsuur. Dat is protocol, om fouten te voorkomen.


Tv-kok Hugo Kennis verslikt zich ernstig live op tv
Likeability of3

Tv-kok Hugo Kennis verslikt zich ernstig live op tv

Hugo Kennis verslikte zich tijdens het bereiden van een gekruide Japanse rijstbal. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Televisiekok Hugo Kennis stikte bijna tijdens het koken in de uitzending van 5 Uur Live. De crew moest achter de schermen zelfs de heimlichgreep toepassen. Gelukkig lukte dit na vijf pogingen. 

Hugo verslikte zich tijdens het bereiden van een gekruide Japanse rijstbal. „Ik probeerde een stukje norivel van mijn vinger af te blazen", legt hij uit aan RTL Boulevard. „Dat zijn hele droge vellen en als ze nat worden zuigen ze water op. Ik wilde inademen en ik ademde die norivel in." Dat velletje zeewier schoot in zijn luchtpijp. „Ik dacht: we zijn live en ik ga niet moeilijk doen. Ik probeerde het weg te slikken en dat duurde een aantal minuten, totdat ik geen lucht meer kreeg."

Hugo heeft zichzelf toen tegen het aanrecht aangegooid, om een soort van eenzijdige heimlich-actie te doen. „Toen ging het echt mis." Kijkers zagen hoe de televisiekok snel de set verliet. Achter werd hij opgevangen door zijn visagiste, die letterlijk de heimlichmanoeuvre toepaste. Na vijf pogingen kwam het norivelletje eindelijk los. „Toen ben ik out gegaan, want ik had iets te lang geen zuurstof gehad. Na een half uurtje was ik er weer, hoor."


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Vergoeding voor slachtoffers ‘schildersziekte’
Likeability of5

Vergoeding voor slachtoffers ‘schildersziekte’

De slachtoffers kregen de beroepsziekte door een te hoge blootstelling aan vluchtige oplosmiddelen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De 540 werknemers die door OPS (Organo Psycho Syndroom), ook wel schildersziekte genoemd, ziek zijn geworden, krijgen een eenmalige financiële vergoeding.

De slachtoffers werkten met oplosmiddelen die beschadigingen aan het centraal zenuwstelsel veroorzaken. Zij kunnen een aanvraag indienen voor een eenmalige financiële tegemoetkoming. De eenmalige vergoeding komt neer op zo'n 20.000 euro per persoon. Op 1 maart gaat de regeling in, melden vakbond FNV en de Stichting OPS.

Omstreden oplosmiddelen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Dief steelt lijkwagen met lichaam er nog in
Likeability of3

Dief steelt lijkwagen met lichaam er nog in

De lijkwagen stond voor een kerk geparkeerd toen deze werd gestolen. / Getty Images

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een dief heeft dinsdagavond in de Amerikaanse stad Los Angeles een lijkwagen gestolen waar nog een grafkist met overleden persoon in lag.

De lijkwagen stond voor een kerk geparkeerd toen deze werd gestolen. „Van alle slechte keuzes die je hebt gemaakt, maak minstens één goede en breng de overleden persoon met grafkist terug", vraagt de politie op op Twitter.

De begrafenisondernemer had in de lijkwagen twee grafkisten liggen en was er eentje bij de kerk naar binnen aan het brengen. Toen de man binnen was, pakte de verdachte de auto en ging er gelijk vandoor.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Iedereen een rookmelder in huis
Likeability of5

Iedereen een rookmelder in huis

Iedereen een rookmelder in huis. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken wil dat het in elk Nederlands huis verplicht wordt een rookmelder op te hangen. 

Knops wil het bouwbesluit aanpassen, met als gevolg dat het vanaf 1 juli 2022 verplicht is om op elke verdieping in huis een rookmelder te plaatsen. Rookmelders zijn nu al verplicht in woningen die na 2003 zijn gebouwd.

Inademen van rook


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Belastingdienst richt speciaal crisisteam op voor toeslagenaffaire

Belastingdienst richt speciaal crisisteam op voor toeslagenaffaire

Dat schrijven staatssecretarissen Van Huffelen en Vijlbrief in een brief aan de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De belastingdienst gaat een speciaal crisisteam oprichten dat zich bezighoudt met de kinderopvangtoeslagaffaire. Dat schrijven staatssecretarissen Alexandra van Huffelen en Hans Vijlbrief van Financiën donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. 

Het crisisteam heeft als belangrijkste taak om te zorgen dat gedupeerde ouders zo goed mogelijk worden geïnformeerd en compensatie krijgen waar nodig is. Ook moeten ze een eerste opzet maken voor een nieuw toeslagstelsel.

Financiële problemen


Meer nieuwe patiënten coronavirus buiten China dan in China zelf

Meer nieuwe patiënten coronavirus buiten China dan in China zelf

Het aantal besmettingen in Europa is in Italië het hoogst. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De berichten over het coronavirus blijven binnenstromen. Het coronavirus verspreidt zich steeds sneller en komt ook steeds dichter in de buurt van Nederland. In Nederland is het nog steeds niet aangetroffen, maar in alle landen om ons heen wel. 

Het aantal besmettingen staat donderdagmiddag wereldwijd op 82.000 en het dodental op 2810. In Europa zijn er zo’n 600 besmettingen en zestien doden.

Quarantaine


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


‘Wachttijden in de zorg blijven toenemen’

‘Wachttijden in de zorg blijven toenemen’

De gemiddelde wachttijd is in 2019 met 8 procent gestegen naar 4,3 weken. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Word je door de huisarts doorverwezen naar het ziekenhuis? Dan moet je tegenwoordig vaak langer dan vier weken wachten tot je geholpen wordt. De gemiddelde wachttijd is in 2019 met 8 procent gestegen naar vier weken en twee dagen. 

Terwijl je eigenlijk binnen vier weken terecht zou moeten kunnen bij een specialist. De stijging is vergeleken met 2018, meldt het blad Zorgvisie, dat samen met zorgdatabedrijf Mediquest onderzoek deed.

Langste wachttijd


NS biedt straks deelauto's aan op station

Een deelauto van Greenwheels / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Na de ov-fiets is er nu de deelauto. In de toekomst kunnen reizigers via de NS-app een deelauto boeken en betalen.

Dat kondigde de NS aan bij een presentatie van de jaarcijfers. Op welke stations deze deelauto’s komen onderzoekt de NS nog met de aanbieders. „Vooral op regionale stations zijn de auto's nuttig. Daar zijn vaak plekken waar je met het ov bijvoorbeeld 's avonds laat niet meer kunt komen",  zegt een woordvoerder van de NS.

Het aantal reizigers is het afgelopen jaar flink toegenomen. Tjalling Smit, directeur Commercie en Ontwikkeling bij de NS zegt: „We gaan meer treinen inzetten op drukke trajecten om de groei aan te kunnen. Ook willen we reizen in daluren aantrekkelijker maken en overleggen met werkgevers en scholen over het versoepelen van begintijden van werk en college." Collega Erik Kroeze beaamt dit in een ander interview. Hij denkt dat meer langere treinen de oplossing zijn voor de forse reizigersgroei. „Met daarnaast nieuwe sporen en langere perrons.”


Baudet en VPRO volgende week vrijdag de rechtszaal in

Baudet en VPRO volgende week vrijdag de rechtszaal in

Baudet en VPRO volgende week vrijdag de rechtszaal in / ANP

Foto van 'Julia Osendarp'

GISTEREN

Het kort geding dat Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet heeft aangespannen tegen de VPRO, dient volgende week vrijdag voor de rechtbank in Lelystad.

Baudet eist rectificatie voor uitspraken die over hem zijn gedaan in het tv-programma Buitenhof. Presentatrice Natalie Righton, die haar debuut bij het programma maakte, vertelde dat Baudet zou hebben gezegd „dat hij denkt dat de Europese Unie een vooropgezet plan heeft om het blanke Europese ras te vervangen door Afrikaanse immigranten".

Forum vindt dat het onacceptabel is dat Buitenhof „verzonnen citaten" toeschrijft aan Baudet en die woorden vervolgens goedpraat door ze een 'parafrase' te noemen. De partij noemt het lasterlijk en volstrekt onjuist.


Twee jaar cel voor brandstichting kippenschuren
Likeability of5

Twee jaar cel voor brandstichting kippenschuren

Twee jaar cel voor brandstichting kippenschuren / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een eis van twee cel tegen de 27-jarige man uit Hoogezand die in de zomer van 2019 een bestelauto in brand stak. Door zijn actie gingen ook twee kippenschuren in Kiel-Windeweer in vlammen op.

Van de 24 maanden zijn er acht voorwaardelijk. De dader moet een ambulante behandeling ondergaan en heeft een meldplicht. De man is verstandelijk beperkt en heeft diverse stoornissen.

Geheugen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Vrijwilliger gezocht: midden tussen de raceauto's tijdens Formule 1
Likeability of3

Vrijwilliger gezocht: midden tussen de raceauto's tijdens Formule 1

Vrijwilliger gezocht: midden tussen de raceauto's tijdens Formule 1 / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Met je neus bovenop het Formule 1-spektakel op 3 mei in Zandvoort staan? Het kan! Sponsor VolkerWessels is namelijk op zoek naar vrijwilligers.  

Vandaag start het bouwbedrijf VolkerWessels met de sollicitatieprocedure voor een eervol vrijwilligersbaantje als ‘Technical Pitlane Assistant’ tijdens de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix 2020. Mocht je de sollicitatierondes doorkomen, dan werk je drie dagen tussen de Formule 1-teams en -coureurs in de pitstraat op Circuit Zandvoort. Kandidaten maken deel uit van Team VolkerWessels.

Dat betekent dat vrijwilligers met hun neus bovenop de racesessies staan. Maar wat doet die Technical Pitlane Assistant eigenlijk? „Die ondersteunen de teams en zijn de helpende hand waar nodig”, legt woordvoerder van VolkerWessels Ingrid Prins uit. „Een andere belangrijke taak is bijvoorbeeld om de wagens op een veilige manier te manoeuvreren richting de weegschalen in de FIA pitboxen.”


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Omstreden advertentie voor lichaamsdonatie: ‘Een goedkoop alternatief
Likeability of3

Omstreden advertentie voor lichaamsdonatie: ‘Een goedkoop alternatief'

Omstreden advertentie voor lichaamsdonatie: ‘Een goedkoop alternatief / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het klinkt luguber: een lichaam doneren aan de wetenschap als een ‘goedkoop alternatief voor een uitvaart’. Het bedrijf RISE Labs adverteert met dit soort teksten. 

Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat sinds begin vorig jaar tientallen mensen zich hebben aangemeld bij RISE Labs. Het bedrijf is een dochteronderneming van een groot Amerikaans bedrijf dat handelt in lichaamsdelen van mensen die na hun dood hun lichaam doneren aan de wetenschap.

Body brokers


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Meer drugslabs in Nederland, aantal dumpingen daalt

Meer drugslabs in Nederland, aantal dumpingen daalt

Meer drugslabs in Nederland, aantal dumpingen daalt / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft vorig jaar meer productie- en opslaglocaties van synthetische drugs ontdekt dan in 2018. Het aantal dumpingen nam sterk af.

Dat blijkt uit het Landelijk Overzicht Synthetische Drugs 2019 van de politie. In 2018 werden 92 dumpingen aangetroffen, vorig jaar waren dat er 191. Door de toename van het aantal drugslabs en opslaglocaties heeft de politie niet de indruk dat er minder drugs in Nederland worden geproduceerd. Max Daniel, portefeuillehouder drugs binnen de politie, zegt: „Mogelijk wordt vaker drugsafval geloosd in het bodem- en oppervlaktewater."

Crystal meth


NS maakt treinreizen voor jongeren aantrekkelijk

NS maakt treinreizen voor jongeren aantrekkelijk

NS maakt treinreizen voor jongeren aantrekkelijk / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Treinreizen wordt voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar straks een stuk goedkoper. De NS komt in de zomer met twee nieuwe jongerenkaarten, waardoor een kaartje bijna de helft goedkoper is. 

Het nieuwe aanbod bestaat uit twee nieuwe ticketopties. Met de nieuwe Jongerendagkaart kan iemand de hele dag buiten de spits onbeperkt treinreizen voor 7,50 euro. Daarnaast komt er een nieuw Jongeren Weekendabonnement voor 15 euro.

Nieuwe generatie


Taghi getipt over politie-operatie

Taghi getipt over politie-operatie

Een impressie van Ridouan Taghi. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

26 FEB 2020

Onderwereldkopstuk Ridouan Taghi was eind oktober 2018 op de hoogte van een grote, aanstaande operatie van de politie.

Vermoedelijk ging het om de massale actie tegen motorbende Caloh Wagoh in november van dat jaar. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken uit het liquidatieproces Marengo rond Taghi en zestien andere verdachten, die De Telegraaf heeft ingezien.

Codenaam


Likeability of5

Zorgen over 5G: 'Het wordt ons opgedrongen'

Met 5G komen er straks heel wat meer antennes bij in het straat- en strandbeeld / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

26 FEB 2020

De een zit er met smartphone op te wachten, een ander maakt zich grote zorgen over de stralingsgevolgen. Waaronder Rob Verboog, wiens 'wiefie' ziek wordt van wifi.

Providers beginnen zich nu toch wel een beetje zorgen te maken nu door heel het land bezorgde burgers opstaan die het helemaal niet zien zitten: het 5G mobiel internet, wat niet alleen sneller internet betekent, maar ook een toename van straling en van antennes. We hebben er nu 18.789, zo meldt het Antennebureau op de website, en dit aantal zal de komende jaren met minstens 10 procent toenemen, wat op veel plekken tot verzet leidt. Hoewel er volgens het RIVM geen sluitend wetenschappelijk bewijs is en de straling onder de limiet lijkt te blijven, gebaseerd op de Europese ICNIRP-normen, vrezen critici gezondheidsschade.

Stroperig


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar